Skip to main content

Levice vs pravice - je třeba už si vybrat!

Jak si to představují?

Michal Ulvr, člen moderátorského orgánu CHCEME DEMISI VLÁDY – stoupenci LEVICE!

Proč vláda nemá na sociální politiku?

Protože se jí nejedná o sociální politiku, ale o zničení sociálního státu a restauraci kapitalismu!
Tento poslední hřebíček do rakve všemu sociálnímu a dokončení rozkrádačky České republiky a všeho co tu zůstalo přijede hlídat 11 divizí US Army!
Musíme proto napnout společně všechny síly k znovu-opravě sociálního státu.
 
Je však sociální stát cílem?
 
Podle mého názoru ne, podle mého názoru je sociální stát pouze přechodovým prostředkem pro vytvoření podmínek k demokratizaci společnosti a zavedení svobodného socialismu na demokratických principech.
Uznávám, když současný podnikatel si vše zasloužil a makal na svém podniku, uznávám, když umí dát lidem spravedlivé odměny a je tak právem respektován.
Stát ovšem takovým lidem dává ještě klacky pod nohy a podporuje mafiány a cizí korporáty!
Občané si v demokratickém procesu za 34 let vyzkoušeli dostatečně jaké to je, když vládne pravice a když levice. Pravice vždy začne se škrty, zatímco levice se snaží podporovat drobného spotřebitele, což nakonec efektivně působí na trh. Minulý režim byl po lidskoprávní stránce negativní, po sociální stránce nejefektivnější a to hlavně díky tomu, že stát vlastnil klíčové podniky pro své fungování a skrze ty se dala vytvářet bytová, zaměstnanecká a sociální politika plusových čísel.
My bychom se neměli zbavovat sociálních výdobytků, ale ani se dostávat do totalitní podoby.
 
Co všechno zavedením tržního hospodářství bez regulí s neřízenou rukou trhu, bez sociálních prvků zničili a zároveň občané chtěly tyto věci zachovat?
  1. příplatky na rekreace,
  2. dotované školky, – téměř zdarma, nebo symbolické poplatky + akce Z,
  3. příplatky na školy – učební pomůcky a učebnice zdarma,
  4. bezúročné půjčky,
  5. levné a dostupné byty,
  6. naturálie v mnoha zaměstnáních,
  7. hromady výhod a bonusů (i ty blbý kolekce na Vánoce, někdo dostával i ovoce).
 
To je jim málo, že se to vše zrušilo, chtějí ještě:
  1. zprivatizovat zbytek toho, co je státní (viz Pekarová Budvar atd), začali poštou, přejdou na zdravotnictví
  2. zavést poplatky u lékaře a dvojí zdravotní péči
  3. placené školství,
  4. zdanit důchody (už nyní snížili zákonem garantovanou valorizaci o 1000,- Kč)
  5. snížit sociální dávky,
  6. zvýšit nám daně a snížit bohatým, kupříkladu i hazardu (tohle někoho bez úplatku do kapsy jen tak napadne jako kvalitní státní zaopatření, které zlepší státní příjmy a myslí si to? Nevěřím!)
  7. vytvářet v satelitních zbohatlických enklávách “socialismus jen pro bohaté” (už dnes jsou městečka při větších aglomeracích, kde mají zbohatlíci MHD zdarma, zlevněné městem dotované bazény, kulturní akce atd)
  8. toto je namátkový výčet, je toho 100x víc!
 
Ale to, co je vše vyjmenováno by mělo ve státě fungovat, měl by si držet v rukou podniky, které na to umí našetřit. Tím nikdo neříká, že máme rušit přeci demokracii a svobodu podnikání, stačí se podívat do systémů, kde to funguje – Skandinávie, Rakousko, Izrael…

Máme toho dost, pravice od válu!

Demokratický socialismus a sociální stát v kapitalismu vypadají na první pohled stejně, ale rozdíl je v tom, že demokratický socialismus by zakotvil práva pracujících více do ústavy.

Byly by stále svobodně volby a demokracie a svobodné podnikání, stále by byl výběr mezi levicovými a pravicovými stranami, ale nebylo by jednoduché ze dne na den bez referenda měnit Vaše výdobytky!

Velké podnikové giganty a klíčový průmysl by byl v českých rukách (státní a hlavně družstevní) a přispíval by do sociálního systému na důchody, na sociální pomoc, školství, zdravotnictví, to by se však rozšířilo i o bytovou výstavbu dostupnou všem a bezúročné půjčky rodinám.

Nevysvětluji nikde rozdíl mezi sociálně demokratickou politikou a kupříkladu progresivním moderním socialistou, ale rozdíl mezi sociálním státem v kapitalismu a ústavně zaručenými právy pracujících v demokratickém socialismu!

To že ta cesta je skrze sociální stát ve stádiu vyhraných parlamentních voleb a kapitalistickém prostředí je přeci jasné a to že bez sociálně demokratické koncepce a politiky se to neobejde snad nemusím vysvětlovat…

Současná protivládní pravice by naopak snížila daně především bohatým podnikatelům, podle nich přispívají do systému už tím, že zaměstnávají. Příspěvek pak do sociálního systému státu by neodvedly podnikatelé, ale hlavně velké podniky, co ještě zbyly v rukou státu (které ale zbyly? V podstatě neříkají jak by to konkrétně udělali)!

Levice kritizuje na tom to, že těchto podniků je nyní málo a tyto strany je chtějí ještě více privatizovat.

Bez podílu státu ve velkých podnicích to vidí málo reálné…

CHCEME DEMISI VLÁDY - STOUPENCI LEVICE!