Skip to main content

Gaza a Izrael?

Dva bratrské národy nedokáží žít ve vzájemném míru a prosperitě?

Tímto tématem se zaobírám poměrně dlouho. Sám jsem pořádal několikrát setkání Palestinců a Židů žijící v ČR. 

Společné večeře za mír a nenásilí. 

Bohužel situace nyní velice vygradovala a podle mě nemá cenu se bavit s lidmi, kteří vnitřně (a kolikrát si to donedávna nechtěli přiznat) nenávidí Židy a teď konečně dostala jejich úchylka příležitost se nepozorovaně proplížit na světlo světa tak, aby to vypadalo stále jako “objektivní kritika”.  

Ale už v tom dávno nejsou nestranní… 

Viz: prezentace postojů jako “rakety od Izraele jsou ty špatné rakety, ale na Izrael jsou ty dobré” a podobné bláboly (přičemž jsem se nikde nezmínil, že ty od Izraele jsou vždy a za každou cenu ty dobré, tak ať mi to nikdo nevkládá do úst)…  

Něco Vám prozradím, žádné rakety nejsou dobré, dobré rakety neexistují, protože vždy mají na svědomí i nevinné oběti!

Sami oslavující dennodenního útoku Hamásu v počtu stovek raket na Izrael a nyní teď i posledního Íránského útoku neberou v potaz, že ty rakety, kdyby se nepodařilo většinu sestřelit mohou zabít, nebo zranit i samotné Palestince a jiné Araby (tedy bratry Semity) na Izraelském území!  

Skvělá logika, za to teroristům vlastně zatleskejme! 

A ono se i stalo, jedna zbloudilá zranila smrtelně beduínské dítě! 

Opravdu bratrská muslimská pomoc! 

Teroristům je opravdu jedno koho ve finále tyto útoky ohrozí, nebo zraní, udělají sebevražedný atentát, teroristický jiný útok, nebo vypustí rakety, či nechají vybuchnou bombu na čas a místo nehledě na to, zda tam nejsou v té době třeba jiní muslimové. Důležitá u toho je jen prestiž, jak zapůsobili na Izrael a už se jede propaganda! 

Samozřejmě ani ze strany Izraele žádná naprosto přesná moderní válka neexistuje, chcete li trefit cíl v městské aglomeraci a zneškodnit teroristický uzel, jste ochotni riskovat, že netrefíte přesně. Stejně jako Rusko netrefuje přesně a jsou zde rozsáhlé oběti na životech z řad civilistů na Ukrajině a byly i v Sýrii, v Čečensku atd a ani Ukrajina netrefuje přesně, viz Alej Andělů apod, stejně jako USA v Jugoslávii, v Iráku, v Afghánistánu, vlastně i v Koreji a Vietnamu… 

 

Nikdo se neumí trefit v množství raket přesně a nikdy se ani přesně netrefí, žádná záruka na toto neexistuje, ani moderní zaměřovací technika to nemůže a neumí zaručit! 

To není jako přesná operace ve vesmíru, vypouští se desítky a stovky raket denně na různých frontách a mezi tím je příliš proměnných od lidského faktoru, přes přesnou navigací a různé vlivy na ní od magnetických vlivů, přes přírodní vlivy a další věci…  

Já zde neobhajuji způsob vedení války Izraele, kupříkladu vypouštění raket na Gazu s přesným zaměřením- cílem je podle mě nesmysl, pokud už v Gaze bojovat s Hamásem, tak městkou guerillou a bez obětí Palestinců. 

Jsem tedy zásadně proti tomu, ale je to můj názor... 

Každopádně ani Hamás si to nejde vyřídit naférovku někam na pole (nebo dobrá, na pole nemá vybavení se Izraeli rovnat, ale dejme tomu do hor, kde by teda měl šanci v opěrných bodech), ale schovává se za mělké cíle ve městech! 

Navíc unesl úplně nevinné rukojmí, které oddělá, pokud Izrael nesplní požadavky, které se splnit nedají. 

To je podle lidskoprávních aktivistů vlastně ale v pořádku, protože přeci Palestina se tak bráni… 

 

Částo se schvaluje i to, že při pozemním útoku militantů Hamásu ze dne 7. října 2023 bylo na izraelském území zabito 695 civilistů, včetně 36 dětí a 71 cizinců (jeden Čech). 

Takže na jedné straně nevinní lidé mohou býti brutálně zmasakrováni, uneseni a ohrožováni na životech, to je obrana a na druhé straně se je nemá osvobozovat, protože to je vlastně útok? 

 

A pak každý je zde ale rozumný na téma “jak to bylo v Izraeli” před jeho vznikem, přičemž ani neví že se 80% půdy postupně vykoupilo od jednotlivých vlastníků (nejprve levicový sionismus tzv Poale Sion jako jednotlivci za sebe, nebo kolektivy a až pak celé skupiny investorů – pravicový sionismus) a jsou na to historické dekrety a smlouvy. 

 

Byly na to celé burzy v různých regionech. 

 

Já určitě nezpochybňuji, že mnohdy nastalo i nějaké nekonvenční řešení, které na mnoha místech jistě propuklo, jako je odsun. 

Tedy nezpochybňuji, že když Židé vlastnili někde v nějaké obci většinu už půdy a nemovitostí, tak že nějakým způsobem vyšoupali zbytek Palestinců v dané obci (v této souvislosti jsou úplně čisté jen kibuce a mošavy, protože ty vznikly úplně nově na nové půdě). 

Také ale je třeba vědět, že už tenkrát se tam vzájemně terorizovali obyvatelé a často byla část obyvatel dané obce s většinou Židů popuzena vůči palestinské menšině, když třeba nějaký Palestinec něco provedl Židům (atentáty) a naopak palestinská většina vůči židovské menšině, když zase Žid provedl něco Palestincům (také atentáty). 

Dva bratrské národy, dvě příbuzenské kultury a nadělaly si vzájemně tolik křivd a nepravostí, je to smutné, je to dilema současnosti, ale východisko není rozhodně se dále zaobírat vedením válek proti sobě, ale naučit se společně žít a prosperovat.

Bohužel s Hamásem, který drží palestinský lid jako rukojmí (a vlastně to ani nejsou z většiny v jeho vedení Palestinci, ale mají jiný cíl) to nelze začít ani realizovat. 

A je zřejmé, že s ultrapravicovou vládou v Izraeli to také nepůjde! 

 

Takže ano, křivdy se vzájemně stávaly už při vznikání státu Izrael, a je to smutné, ale lidé už jsou takoví a nemají rádi jinou kulturu a zvyklosti, bojí se toho a v davovém efektu pak dochází k strhnutí většiny. 

A protože si začaly ty dvě skupiny od určité doby ubližovat, anebo se jim doneslo, že to jinde propuklo, tak to pak chtěly začít dříve řešit, než to vypukne i u nich… 

 

Přičemž ale je záhadné, že do té doby dokázaly žít v míru… 

 

Část viny na tom nese i Británie, která neměla moc citu pro soužití etnik a pak už neudělal nic pro zmírnění vznikajících vášni a dost to hrotila. 

Také bylo lidstvo v té době méně rozumné a informované, vzdělané…  

A že tomu dnes jednoduše neporozumíme a už vůbec ne tím, když si vybereme jen jednu stranu, kterou začneme hájit! 

 

Nemá ani smysl šťourat se v tom kdo, kde a kdy dříve začal, je ale nutné objektivně zahájit rozhovory tím, že je to politováníhodný fakt z obou stran toho sporu! 

 

Toto je nicméně velice palčivé téma a mělo by se řešit s vůlí obou stran.  

 

Ty dvě strany si nadělaly vzájemně mnoho křivd a je to tak, jako všude jinde, jako třeba na Ukrajině. 

 

Tzv Pravý sektor (kterého už nechtěli na majdanu – který se zatím překlopil na euromajdan a tak ho poslali raději pryč terorizovat východ, než aby dělal převrat v centrální metropoli) terorizoval prvně rusky mluvící obyvatele, ti jim to začali oplácet stejnou mincí… 

 

Dnes se proruští ohánějí křivdami páchaných na rusky mluvicích a proukrajinští se ohánějí křivdami páchaných na ukrajinsky mluvicích v regionu a například pogromy na Romy v regionu nikdo neřeší, podobně jako, že se beduínští občané Izraele jako muslimové přidali na stranu Izraele bojovat proti Hamásu, protože i na ně páchali teroristé z Hamásu nájezdy - při posledním pogromu Hamásu 7. října 2023 a samotní muslimové se tam stali obětmi, byli umučeni! 

 

Málo se o tom mluví a nikdo neví proč jim to Hamás vlastně udělal! 

 

Ale jak Vám níže vysvětlím, Hamás tam beduíny nepotřebuje stejně jako Izraelce… 

 

Protože Hamás chce v regionu Islámský stát, to je jeho primární úkol, bojem za Palestinu se pouze zaštiťuje a beduíni jsou pro ně málo muslimští, nebo lépe řečeno příliš umírnění. 

Pokud už bylo vzájemně tolik křivd, únosů, terorizmu, zabíjení tak jako i v ulicích Izraele ze strany teroristů z pásma Gazy a oproti tomu represálií izraelských úřadů, vojáků a policistů, zavírání, vyhánění atd, pak už se těžko nabádají občané obou etnik k tomu, aby se nějak mírově srovnali. 

 

Je zde moc oprávněných emocí na obou stranách. 

 

Ale ani nikdo další tomu nepomůže, když si vybere vehementně jednu stranu a začne jí hájit a odmítat stanoviska té druhé! 

 

Hamás je bolístkem nejen Izraele, ale i palestinského lidu, není to žádný osvoboditel… 

Hamás páchá zločiny na palestinských občanech, na lidech chtějící žít moderně bez vyznání, na křesťanech, na lidech odlišných, na LGBT+ komunitě, na emancipaci žen, na názory na demokracii a moderní stát! 

Je to jen prodloužená ruka Muslimského Bratrstva a primárně mu jde vlastně o nastolení dalšího Islámského státu v regionu… 

To podepíšu každému! 

 

Boj za Palestinu je jen zástupný přívlastek, který má legitimizovat jejich působení v očích Gazanů. 

Proto se stávají jejich rukojmí… 

 

Já osobně nejsem zastánce dvou států.  

Protože Palestina by byl tak chudý stát, kterému navíc by přestaly chodit podpory a dotace (které rozkrádá Hamás v tuto chvíli), že by okamžitě upadl do bídy. 

 

Nejsem ani zastáncem současného stavu. 

 

Jsem za federalizaci, protože ziskem Izraelského občanství se občané Gazy a západního břehu Jordánu (to se ale v případě takového řešení možná připojí spíše k Jordánsku) dostanou na zabezpečený sociální systém, lékařskou péči, vzdělaní a důchodový systém a věřím, že vášně pak opadnou, nastane klid pro život a blahobyt pro mír… 

 

A to si i přeji….