V naší oblíbené družstevní hospůdce se sešla po práci jako obvykle a parta sedřených družstevníků a podrobila kritice Programové prohlášení vlády bod po bodu:

Nastoupila nová vláda a dostala svou důvěru. O co jí opírá?

V programovém prohlášení vlády jsme neviděli žádné řešení z podstat a neduhů, kterými se hemží současná společnost.

Prohlášení nové vlády si představuji jako výčet hlavních problémů, se kterými se současná společnost potýká a následný způsob jejich řešení, ale z tohoto hlediska to byla jen bezobsažná slohová práce natahující hodiny povinné poslanecké docházky, korunovaná uzavřením předsedy vlády slovy: “už mě to tady s-re”.

Jediné co snad mělo obsah byla kritika předchozí vlády a její obviňování. I když i to vlastně bylo jen omílání stále stejných frází…

Občané jsou z covidové situace v nesnázích, malí a střední podnikatelé krachují, velcí podnikatelé je skupují, množství lidí nemá práci, nebo bere příspěvky, roztáčí se nové a nové dluhové spirály a plno občanů má exekuce.

Minulá vláda udělala alespoň populistické gesto ve smyslu Milostivého léta a možnosti oddlužit se, potažmo zbavit se exekucí.

Není dokonalé a je to jen prázdné populistické gesto, protože ho nemůže využít většina dlužníků. No a člověk by čekal od vlády, která chce napravovat chyby té minulé prohloubení podpory, vytvoření lepších podmínek a podrobení revize celého projektu, kupříkladu prodloužení Milostivého léta a vytvoření bezúročných půjček pro splátky jistin, zatímco místo toho se bude škrtat a to ve chvíli, kdy se očekává dvouciferná inflace.

V té chvíli naopak lidem vezmou!

A v té chvíli sníží lidem platy, aby nemohli nastartovat trh a oživit ho, zdraží dálniční známky, omezí slevy na jízdném. Tato vláda sníží platy všem státním zaměstnancům, kuchařkách ve školách, školníkům, učitelkám, policistům a úředníkům, ale sobě si přidá tři ministerstva, aby se jejich koaliční partner Piráti neurazil a za podle nás zcela záměrné a dopředu dohodnuté vykroužkování jejich levicových pozic ze sněmovny (Piráti jsou objektivně nejlevicovější strana vládní koalice).

Kupříkladu ministr financí Zbyněk Stanjura by rád deficit rozpočtu stlačil pod 300 miliard korun, ale ne způsobem podpory rodin, nebo nepodmíněného základního příjmu pro rozhýbání tržních mechanismů, jako na západě, kdepak! Naopak, pomocí velkých rozpočtovým škrtů, které dopadnou i na stavební spoření. Občané tak přijdou o státní příspěvky!

Ani domnělá pozitiva nemají reálný podklad!

Snížení sociálního pojištění u zaměstnavatelů je sice myšlenka, která by mohla snížit náklady v covidové době různým zaměstnavatelům, ale kde je jistota, že jinak zvýhodní pracovní pozice?

Mají zastropované snižování platů například? Neznamená snížení sociálního pojištění u OSVČ téměř jistě to, že zaměstnanci si budou muset připlácet ze svého na důchod?

Možná jediné, co je pozitivní, je snížení DPH u ekologických výrobků. Dovoluji si odhadnout, že je to Pirátský otisk působnosti ve vládě.

Bohužel celá koncepce není rozvedená, není ani vyloženě psáno zda a jak by se podpořilo například ekologické pěstování a přitom vláda zastropí dotace do agrokultury. Není to jen opatření proti Agrární komoře a jejím agrobaronům, ale také proti Svazu zemědělců ČR a všelijakým družstvům, malým a středním zemědělcům, kteří jsou spojeni v družstvech, nebo akciovkách. Zastropováním jejich dotací jim vlastně vláda vyhlašuje válku a zvýhodňuje dovoz a zničí tak českou soběstačnost. Nemnoho z nich raději sáhnou po chemickém zefektivnění pěstování, aby zvýšili alespoň výnosy i na úkor toho, že budou platit o něco vyšší DPH. Takto si nepředstavuji pomoc!

Piráti si dále pak myslí, že prosadí bydlení pro potřebné…

Asi tak, jsme spíše dle všeho prozatímního vývoje dojmu, že konečně Piráti pochopí, že vlezli do špatné vlády.

Nejen že to vypadá tak, jakoby se na ně a jejich kandidáty na poslance předem vše domluvilo mezi pravicovými dravci kroužkovacím manévrováním, ale ani nic skutečně pro lidi nakonec pravděpodobně neprosadí. Samotní pravicoví představitelé ODS a dalších vládních stran si na jejich řešení bytové politiky ukazují prstem a tvoří kolem toho posměšné memy (fotomontáže s černým humorem na sociálních sítích), ve kterých je označují za poblázněné hipíky, hašišáky, nedospělé snílky v komunismus a podobně.

Dle všeho budou jen takovou otravnou malou muškou s nejlevicovějším étosem ze všech vládních stran a ta se vždy snadno odežene, nebo ukonejší cukříkem…

Černá mračna, aneb boj proti korupci

Ministerstvo obrany chystá další obří zakázku.

Mají v pláně nakoupit lehká útočná vozidla v celkové ceně 7 MILIARD korun. Jiří Sauer je byznysový partner nového náměstka ministerstva obrany Františka Šulce a nás by zajímalo, kdo nakonec zakázku vyhraje. Jana Černochová totiž na ministerstvo obrany přivedla Františka Šulce, který od Ministerstva obrany dostal zakázky v hodnotě 10 milionů korun, a taky dotace v hodnotě 11 milionů korun.

Podnikatel je zářným neomylným Bohem?

Tato vláda si dala za oficiální cíl podporovat podnikání, protože podnikatelé mají být údajně těmi, kteří se o druhé starají a vytvářejí jim pracovní místa, doslova pak údajně: “financují chod země”.

Podnikatelé se o nikoho nestarají, stará se a má se starat a stát a maximálně tak neziskovky a sociální firmy, podnikatelé pracují pro sebe a nejsou žádnými zářnými hospodaříčky pomáhající státu se svou péčí o pracující. Své o tom ví asi strana STAN, která dosti pravděpodobně odvedla skrze pana Farského pozornost od toho, že jí posílají peníze firmy, které zde působí, ale sídlo mají v daňových rájích.

To jsou skutečně zářní hospodaříčci, nadlidé, kteří nezištně podporují stát a mají o něj tu pravou a největší péči.

Stejně jako se podnikatelé o nikoho nestarají, tak financují chod země především lidé pracující třídy!

Daňové ráje a Maastichstká kriteria

Přitom však vláda má přímo ve svém prohlášení uvedeno, že bude bojovat proti daňovým rájům a zavede příslušná opaření, ovšem zajímalo by mě, kdy tedy začnou, protože z pohledu strany STAN nám přijde srandovní, nebo minimálně k zamyšlení, že jí podporují firmy, které jí posílají peníze z daňových rájů už pro volební kampaň, která má vést k jejich vlastní eliminaci, potažmo zákazu.

Vláda chce dodržovat Maastichstká kritéria, jenže to by jednoduše přeloženo znamenalo, že se chystáme na přechod na Euro. Pro nás jako družstevníky i mě osobně je irelevantní zda zde bude Euro, nebo koruna, netrpíme nostalgií po symbolech, ale nebude to pro nás irelevantní ve chvíli, kdy bychom se měli mít s Eurem hůře, než s korunou. Ono se to má asi tak, že pokud chce vláda mermomocí dodržovat diskurz k tomu určený, je pravděpodobné, že bude muset regulovat pozice malého státu podle kormidla velkých států v EU nehledě na to, co malý stát typově a navíc v pandemii zrovna potřebuje. Nemyslím si, že je doba na tyto sociální experimenty.

Paušál u OSVČ to nezachrání

Zvýšení paušálu u OSVČ na 2 miliony je tak nespecifikovaná záležitost, že zatímco malí živnostníci chodící po domácnostech s kýblem barvy a francouzákem budou tratní, tak všelijací IT manažeři, právníci a spekulanti se napakují, protože daňové odvody jsou zcela neprůhledné.

Proto bych chtěl všem OSVČ řemeslníkům poradit, aby jste se stali družstevníky, protože jedině jednota a spojení se do větších společenství Vás mohou v této následné době plné škrtů a nejistot ochránit a ochránit Vaše zájmy!

Je zcela zjevné z úvodních aktivit vlády, že podporovat bude jen velké podniky a i mnoho malých živnostníků může být malým podílníkem ve velkém podniku, kupříkladu družstvu jako je to naše, které bude hájit jejich zájmy a ve kterém porostou.

Provozovny družstva AKORN:

Staňte se členy:

Image result for akorn legitimace

Vyšší třídy jako sociální experiment?

Vláda pravděpodobně vytváří sociální experimenty pro vysokopříjmové skupiny obyvatel, chce z nich vytvořit supertřídu, která se o všechny má postarat, převzít zodpovědnost a starostlivost.

Proto jim v prohlášení vlády slibuje různé výhody a podpory.

Jenže takto systém nefunguje, podnikatelské třídy nemají zodpovědnost ani za střední a malé podnikatele, ani za pracující a žádný zákon jim to neukládá!

Proto jejich zvýhodňování není nijakým regulátorem státního hospodářství a není podpořeno ani podpůrnými zákony ukládajícím zvýhodněným zaměstnavatelům jak konkrétně mají podporovat zaměstnance, potažmo živnostníky subdodavatele a tudíž postavit 4 letou vládu na domněnce, že velkopodnikatele podpoří různými úlevami v tom, aby zvýhodňovali pracující a (z velké části subdodavatelské a z větší ekonomicky de-facto konkurenční) malé a střední podnikatele je pouze ideologické politikaření neopřené o reálné nástroje!

Tato vládní parta důvěru party jedněch sedřených družstevníků získává zhruba v poměru:

Hlavu vzhůru, jsme s vámi, buďte s námi!!!

sledujte další naše aktivity:

1) Aktivizmus

2) Stavební družstvo -stavíme

  

3) Publicistika

Výsledek obrázku pro noviny

4) Přidejte se k nám!

Image result for akorn legitimace