Nejsem určitě odborník na zdravotnictví, vlastně jsem řádový stavební dělník, družstevník, bez nějakých větších ambicí se prosazovat se svými názory na poli zdravotnické rady státu.

Alexandr Mitrofanov on Twitter: "Jednotka zmatenosti 1 válek." / Twitter

Ale nemohl jsem uvěřit vlastním uším, asi tak jako celá řada kolegů, když jsem slyšel z úst pana minstra zdravotnictví o pracovní karanténě a notně mě to nutilo k myšlence, že je tady někdo špatně na svém místě, buď já, nebo on.

Na druhou stranu je vláda přímočará. Zvolili jsme si ultrapravicovou vládu, tak máme ultrapravicové zákony. Záchrana kapitálu je zjevně přednější, než lidské životy!

Koronakrize ukázala na základní rozpor kapitál – práce a obnažila jej.

Babiš taky nebyl lidumil

Velkokapitál hnal pracující do přeplněných montoven i na vrcholu krize. Babiš toho byl součástí jednak jako velkokapitalista, tak jako premiér. Jeho vláda záměrně testovala méně, aby jí vycházela menší oficiální čísla.

Kvůli chorobné touze po zisku.

Životy a zdraví nad korporátní zisky!

Pseudolevice jen líbala Babišovi ruku a v ochraně životů a zdraví pracujících fatálně selhala.

Náš systém není na krizi postaven, který ale je?

My by jsme ale také měli chtít, aby vydrželi nejen občané, kteří jsou krizí postižení nejvíce, ale také stát, který už nyní mele z posledního a kdo ví kolik těch vln ještě může přijít.

Rozhodně ale nesmí být řešením hnát nakažené lidi do práce!

Stát postaven na funkci soukromého velkopitálu není zařízen na krizové scénáře, reziduální a institucionální státy (jinými slovy státy, které nedistribuují plošně, ale jen dílčími způsoby) nejsou schopny v krizových situacích zvládnout dostatečnou míru distributivy pro všechny důležité sektory, převládá zvýhodňování jedněch před druhými a populistické politikaření, před skutečně koncepčními metodami. Nebo on zařízen na krizové scénáře je, ale jen když čelí krizi velkokapitalista.

Kdo je ale schopen krizi čelit?

Jedině pracovně výkonnostní stát je schopen plného obstání před krizovými scénáři!

Tedy víceméně sociální model státního kapitálu je na živelnou, nebo epidemiologickou pohromu lépe vybaven funkčními pilíři infrastruktury a zásobováním.

My samozřejmě nechceme hlásat státní kapitalismus, o nic takového se mi ani osobně nejedná, jen ukazuji, že i ten neuchopitelný model nesvobodného rádobysocialismu by byl na krizi po stránce funkční lépe vybaven a schopen jí čelit.

Chce to na to jít s klíči

Pojďme tedy problematiku rozklíčovat, nebojme se říci jasně jaký model státní správy je pro naší společnost v dané situaci nejlepší, ale nazývejme tyto věci pravými jmény.

Stát, který vyloženě hájí kapitál několika oligarchů a miliardářů na úkor státního zdraví, je stát, který nerespektuje občana a jeho potřeby.

Babiš s tím hazardoval, ale tato vláda to teprve začíná dovádět k úplné dokonalosti.

A tak namísto změny politiky k lepšímu, zde máme po volbách změnu politiky k horšímu.

Hlavně že jsou bohatí zdraví a dále bohatnou!

Aby toho nebylo málo, budeme škrtat občanům, šetřit na malých a středních podnikatelích a chránit ten velkokapitál, protože ten podle současné vládní doktríny nás všechny chrání i za cenu “nutných” ztrát na životech a zdraví občanů.

Výroba se musí zastavit tam, kde nevyhovují zdravotní podmínky natolik, že hrozí šíření viru a musí se omezit na nezbytnou produkci.
Nicméně na druhou stranu se všechny uvolněné síly mají přesunout na uspořádání výroby a produkce tak, aby byla bezpečná a mohla se rozpohybovat.

To lze jen regulací a plánováním ze strany státu.


Takže podle mě je samozřejmě nutné úplně neochromit produkci nezbytných potravin, šatstva atd, ale je stejně nutné provést zde reorganizaci.

Pokud v daném podniku, infrastruktuře, nebo službě je příliš mnoho lidí nakažených na její plynulý provoz, musí se propojovat s dalšími podniky a dát pro jednou konkurenci stranou. Musí zavládnout jednou regulace shora a plnit výkyvový harmonogram služeb a potřeb.
A samozřejmě přídělový systém vyjádřený v nepodmíněném příjmu, naturáliích a barteru.

Nikoliv hnát nakažené do továren, kdo to kdy jaktěživ slyšel?

Jsou to téměř válečné podmínky, ale my se podle toho nechováme, Titanik se potápí, ale v podpalubí se ještě tančí.

Ale jim se to hodí!

Kapitalismu se současná situace hodí, kdo má hodně peněz, ten vydrží déle, začne dělat lichvu, omezovat další, vydělávat na krizi, začnou bankrotovat slabší, bude je skupovat atd.

Kdo jiný to bude podporovat, než vláda, která takový model už třeba jen ideově hájí?

Místo toho, aby se podpořily rodiny, samoživitelky, obecně chudší spoluobčané zákonnými regulacemi, napumpováním peněz do domácností, zlevněním komodit, na které zatím náš stát dosáhne, aby se podpořili malí a střední podnikatelé rozjezdovými bezúročnými půjčkami a dotacemi, zkrátka aby se nakopl trh a občané ho rozpohybovali, tak se bude škrtat nejchudším, ale přibydou nová ministerstva.

A nadnárodní korporace dále budou odvádět své, vlastně Vaše úspory do daňových rájů!

Jedno malé “proč”?

Proč vlastně po dobu krize o nás rozhodují populisté a politikové?

Proč v krizové situaci není svolána vláda krizových odborníků?