AKORN pomáhá dělníkům!
Díky vzniku utajené iniciativy AKORN na pracovišti Backer elektro Hlinsko a spoluprací s jejími dělníky došlo k šetření orgánů policie v případu pravděpodobného porušení a zneužití karanténních předpisů.

Nedávno jste možná zareistrovali otevřený problém, které popisovalo odborové sdružení KOVO ohledně Backer Elektro Hlinsko.

Hazardní rozhodnutí vedení hlinského Backer Elektro CZ pokračovat ve výrobě i poté, co bylo v závodě potvrzeno několik nakažených koronavirem, vystavuje zaměstnance neúměrnému riziku nebezpečné nákazy. V pátek 27. března byla jedna ze zaměstnankyň závodu, toho času na nemocenské, pozitivně testována na infekci COVID-19. Místo okamžitého uzavření provozu však ředitel závodu informoval zaměstnance, že podle krajské hygienické stanice uzavření není nutné. Od té doby nakažených přibylo. Výroba přes protesty místních odborů pokračuje. Kolem tří set lidí je tím vystaveno reálnému nebezpečí nákazy.

Nemocná se léčila na běžnou chřipku. Před nástupem na nemocenskou byla v kontaktu se zaměstnanci podniku. Až pozdější testování u ní odhalilo koronavirovou nákazu.

Následné testování jejích spolupracovníků odhalilo další nakažené. Rozhodnutí vedení dál pokračovat ve výrobě zaměstnanci nechápou, mnozí se bojí jít do práce, se strachem se čeká na výsledky dalších testů. „Krajská hygienická stanice podle prohlášení ředitele podniku uzavření výroby nepožaduje. Jsme tím překvapeni, provoz běží dál. S vedením závodu jsme jednali o preventivním uzavření kvůli epidemii ještě před první nakaženou, ale bylo nám řečeno, že k tomu není důvod. Postoj managementu se od té doby nezměnil. Ředitel s odbory nekomunikuje, na mé výzvy ke komunikaci nereaguje,“ popisuje tristní situaci předsedkyně místní ZO OS KOVO Alena Šírová.

Společnost AKORN.cz okamžitě následně zkontaktovala některé zaměstnance Backer Elektro Hlinsko a domluvila s nimi postup.

Takže jsme měli o situaci neustálý přehled a rozhodli jsme se o tom informovat Krajské Policejní ředitelství.

Zaměstnanci nám sdělovali různé skutečnosti, jak probíhají fronty na obědy, jak se stýkají v práci, kolik lidí je kde a kdy na jednom místě a podobně, kdo kašle, nebo nám zasílali i takové věci, jako například oznamy z nástěnek:

Podle šetření policie zde byly důvody k tomu, aby situaci předala k orgánům Krajské hygienické správy.
Jména spolupracujících dělníků jsou utajena ze zjevných důvodů, ale tímto jim děkujeme za spolupráci.
AKORN vytváří utajené spolupráce na pracovištích po celé republice s cílem zlepšit kvalitu pracujících, vytvářet s nimi komunikativní fóra a rady pro společné plánování.
Díky oficiálně schváleným stanovám Ministerstvem vnitra ČR, je naše organizace jako jediná schopna a ochotna anonymně registrovat občany v jakémkoliv závodě, na jakémkoliv pracovišti.

Přidejte se k nám!!!

Semknuti nemáme nepřítele!!!

 

Image result for akorn legitimace

 

Hlavu vzhůru, jsme s vámi, buďte s námi!!!