Česká levicová Nová Lidová Fronta?
V Česku asi těžko...

Celá levicová scéna v Česku je v šoku…

Levice zažívá největší propad v historii, SOCDEM je na historickém minimu, KSČM a SOCDEM nejsou ani v parlamentu, chybí zde ve všech sférách vrcholové politiky levicový aspekt a populisté jej nenahrazují a přitom na západě sestavují komunisté se socialisty a zelenými koaliční vládu… 

Proto se ohlíží na českou koalici STAČILO! a ptají se “je toto cesta”? 

Intelektuální levicová veřejnost bije na poplach, varuje před spojováním se STAČILO!

Je zde údajně mnoho ideových, kulturně politických a dokonce i některých socio-ekonomických rozdílů… 

STAČILO! se před eurovolbami definovalo jako “koalice levicových a vlasteneckých stran”.

Ale STAČILO! se podle mého mínění ani necítí být plně levicovou koalicí, je to spíše jen marketingová klička, STAČILO! je protivládní koalicí a KSČM do ní vnáší hlavně levicová témata, což bychom mohli ocenit, jako že je dobře…

Ale takto se to v českém rybníce nevnímá, KSČM byla v minulosti ostrakizována za primitivní antikomunismus, který nerozlišuje a uplatňuje princip kolektivní viny a i největší toho kritici se báli si s ní začít, aby se nesvezli s ostrakizačním bojkotem společně s ní. Dnes ovšem stávají a nahlas vyčítají komunistům, že šli s pravicovými osobnostmi, nebo stranami a mají plná ústa rozbíjení jednotnosti levice.

Protivládní koalice s levicí, nebo bez, je to jedno, když je nálada, volit se prostě proti vládě bude…

 

Politické myšlenky na prodej…

Je to marketing, politický marketing a protože v současné situaci budou lidi volit jakoukoliv protivládní koalici a je jim na první pohled jedno, jestli bude pravá, nebo levá, stejně jako mnozí z nich vlastně ani přiliž nerozlišují, jestli je falešná, nebo opravdová a protože je komunistická strana stále v této politické izolaci i na levicovém půdorysu, rozhodla se to neformálně vzato vnitřně pojmout jako “koalice protivládních sil” a mít možnost pracovat a tak i zachránit i alespoň nějaký majetek, mít alespoň nějaký volební výsledek a alespoň a to především “nějak mít možnost něco udělat pro lidi a jejich potřeby”.

Podle jejich logiky je lepší alespoň nějak fungovat, než vůbec nijak…

Byli v tom sami…

Pokud by ovšem naše levice od nich nedávala až do posledních chvil ostentativně ruce pryč, jsem pevného přesvědčeni, že mohla být ta skutečně levicová koalice už do eurovoleb úplně jiná.

Proto kupříkladu tvrzení levicového filosofa Ondřeje Slačálka že:

Problém je, že už dávno žádné komunisty, s jejich programovou odvahou, antinacionalismem, antikapitalismem a zásadovým odporem ke krajní pravici na rozdíl od Francie nemáme” předpokládá, že pokud komunisté spolupracují s kýmkoliv od nich napravo, že už nejsou komunisty.

To si ovšem nemyslím, že je až tak závažné, jak se zdá, protože hromadu lidí z KSČM znám a jsou to antifašisté, proti xenofobii, internacionalisté a marxisté.

Ale i oni musí vidět, že se naše levicová scéna zřekne narativu primitivního antikomunismu, jinak je pro ně zcela vyčerpávající a ztrátou času jakékoliv pokusy se někomu na levici zalíbit.

Komunisté si něčím sami škodí?

Podle mě trochu ano.. 

Před volbami do Evropského parlamentu se komunisté snažili oslovit různé strany na levici ve snaze o spolupráci a pokud nebyli rovnou odmítnuti, byli určitě oddáleni na budoucí jednání a na to neměli čas. 

Ale aby neztratili na levicové scéně, na které mají ambice se stát někdy v budoucnu stmelujícím prvkem  kontaktní vliv, rozhodli se této koalici dát ducha “koalice levicových a vlasteneckých stran”. 

Byla to ale chybná úvaha…

Ve skutečnosti to je ale čistě protivládní koalice, kde komunisté jsou nejsilnějším partnerem a proto má jejich program nejvíce z levicových prvků, nicméně právě ta skutečnost, že dali koalici takový podnázev, jaký dali irituje levicové filosofy, intelektuály a novináře.   

Takže podle mého si tím paradoxně trochu škodí, kdyby to nazvali veřejně “protivládní koalice”, pak by se naopak mohli vytasit i na levicovou veřejnost s tím, že jsou v koalici protivládních sil, kde vnášejí alespoň i levicová témata a protože už víme, že “protivládní cokoliv” bude mít prostě z hlediska politického marketingu nyní úspěch, je to přeci jen alespoň nějaký princip, jak přenést levicová témata i do vysoké politiky. 

Pakliže by se původně KSČM podařilo nastínit takovýto pohled na věc, levicová inteligence by to vzala mírněji a smířlivěji. 

 

Zjednodušíme to, dalo by se současně říci, že jedním z problémů, proč se zdráhají někteří levicoví aktivisté podpořit ve svých domovským stranách propojení s KSČM na koaliční úrovni je postoj KSČM, nebo spíše rétorika Kateřiny k zelené transformaci… 

Já si myslím, že se zde jedná o jedno velké vzájemné nepochopení. 

Progresivní levice rozhodně nechce tzv “pravicový greendeal” a Katce se to tak také vlastně hodí, protože proti greendealu je očkovaná cílovka KSČM (očkovaná od pravicových skupin) a tak už se tam nemusí nic dovysvětlit, stačí držet linii “greendeal nechceme”. 

Nicméně pokud chce Kateřina zamíchat dalšími osobnostmi levicové scény a dostat je na svou stranu, je zapotřebí, aby neztratila ani tu dělnickou cílovku a zároveň přesvědčila i intelektuálně levicovou scénu, že to je taky cílovka KSČM. 

Tak tedy, musí naučit svou cílovku – tu dělnickou, že KSČM globálně enviromentální problémy nezamlčuje, uvědomuje si je a jen nechce, aby transformační politiku platily občané. 

Pokud SOCDEM a malé strany uslyší z propagace KSČM namísto “greendeal nechceme” – “zelenou politiku ať platí korporace a horních 10 tisíc, kteří globální katastrofu způsobují a ne pracující”, pak Kateřina získá na svou stranu sice málo početnou, zato však velice vlivnou plejádu na levicové scéně, ale zároveň se bude dále proti greendealu vymezovat jako dřív a nikdo na to neřekně ani popel. 

Kdyby ovšem na levicové scéně fungoval politicky levicový lobing, nebo řekněme jakési mediátorství, už by taková věc byla dejme tomu jasná dávno a KSČM by neztrácela ani na intelektuální scéně. 

Byl to jeden příklad, stejně tak je to i v dalších věcech, na kterých se KSČM dokáže shodnout s některými nelevicovými kandidáty.

Současná levice je nevolitelná...

Jak už jsem psal s KSČM se nikdo z levice donedávna nechtěl “umazat”, navíc zkuste udělat úplně levicovou koalici…
 
Nevolitelná…
 
Viz úryvek z článku Vítka Prokopa: “Celá debata o konzervativní levici byla před několika lety zažehnuta sborníkem Budoucnost levice bez liberalismu. V době vydání jsem si jej koupil a se zájmem přečetl. Rozhodl jsem se pak s ním provést jistý experiment a přesvědčil jsem svého otce, aby si jej přečetl. Můj otec je vyučený cukrář v invalidním důchodu a patřil k dlouholetým voličům sociální demokracie, než přešel k SPD. Sborník nedočetl. Označil ho za příliš složitý na čtení, příliš intelektuální. Při opakovaných zmínkách o plebejské politice se navíc urazil, s tím, že není plebejcem, nýbrž dělníkem. Vzal jsem si z toho jednu věc: sborník dokázal dobře rozhádat levicovou inteligenci, ale to bylo tak všechno. “
 

Levicová koalice zjevně nebude volena a nebude o ní zájem.
Dělnickou třídu současná levice nezajímá, protože je pro ní složitá, lidi mají své denní starosti a nemají čas a energii na to soustředit se na rozbory, dlouhé statě a odborná pojednání.
Nedávno jsem byl na akci pořádané lidmi ze SOCDEM a odbory, to bylo hlediště plné intoušů a doslova tam nikdo jiný nebyl. Takže ani ten projev jednotlivých panelistů se vlastně ani nesnažil užívat nějaký lidovější jazyk. Tím pádem je i natočený materiál k ničemu…

Saša Uhlová mi tam na tohle řekla, že ona se snaží psát jazykem, aby jí rozuměli pracující a že jí i díky tomu právě čtou.
Čtou jí ale ve skutečnosti jen lidi, co s ní někde byli v nějakém sociálním, nebo komunitním programu, jsou na ní napojení, znají ji a zvykli si tomu nějak rozumět, protože se všechno kolem nich točí, jsou stále v kontaktu se všemi těmi výrazy a tématy.
Dělnická veřejnost Uhlovou rozhodně nečte a vůbec by jejímu stylu nerozuměla.

Znovu se musím zeptat, co by současná KSČM v takové koalici dělala?
Ztrácela další hlasy, rozprodávala nemovitosti, aby měla na kampaně, které se po volbách ani nezaplatí? Tak když to tak srovnám, tak je daleko větší práce alespoň prosadit něco v koalici protivládních sil a úplně jako strana i díky tomu neupadat. Není to možná podle odborné veřejnosti nic moc, ale podle mě je to stále lepší, než vůbec nic.

 
 

Konečná si to oddřela a odmakala...

Úspěch STAČILO! nepřišel jen tak z zčistajasna… 
Levice jak jsme již psali má v ČR dlouhodobý propad a zažívá nevídaný nezájem.
Konečná však byla na všech protivládních protestech, kam se intelektuální levice štítila chodit, aby se “neušpinila od dezolátů”…
 
Mezitím levicoví intelektuálové raději vyráželi na akce Milion Chvilek Pro Demokracii, kde byli jen úsměvnými postavami s transparenty o “vyvlastnění Bakali a Babiše”. 
Nikdo je tam nebral, nikoho tam nezajímali a rozdané letáky určitě nesloužily jako “masová náborová akce”. 
Doslova by se dalo říci “byli sami mezi svými”, mezi svou třídou…
 
Zatímco Konečná stála v šiku s lidmi ulice, nedbala na to, kdo demonsrace řídí a kolik s ními má rozdílných názorů, dbala na to, aby byla vidět, aby byla slyšet a aby si KSČM řekla své názory a své postoje. 
Kampań za korunu padesát bez předražených bilboardů a milionů zafungovala, pár triček, letáky, vlajky, občas vpuštění na pódium a najednou sestavuje koalici sil dokonce i se stranami a jednotlivci, kteří by o spolupráci s komunisty před nějakým časem vlastně ani neuvažovali. 
 
Je to úspěch a ještě navíc v tom všem dokáží přejímat i levicová stanoviska, což je další úspěch…
 
Je zde tedy další pádná otázka, mimo vše předchozí jmenované, že případná koalice s levicovými stranami by podala jen některým stranám a osobnostem výtah, výtah, který si komunisté na ulici odmakali, zatímco rozuřenou ulici levicoví intouši zcela ignorovali..

Co by tam dělali?

Takže co by vlastně i samotná KSČM dělala v takové koalici i kdyby vznikla a i kdyby se jiné levicové subjekty nebáli primitivního a dnes už nic neříkajícího a vyčpělého antikomunismu?
Brala by si úvěry na nemovitosti, aby jimi pokryla volby, za které by zpětně zjevně nic nedostala, takže by pouze mohla přicházet o stamilionavové majetky?
Proč?
Protože je levice neschopná a KSČM by byla poslušná, aby teda “nekazila ten levicovej feeling”, tak tam za každou cenu zacouvá, ale nic jí to nepřinese, naopak bude utrácet a ani nakonec pro lidi nic neprosadí?
Takhle to sice ve STAČILO! nemá ideální, ale aspoň bude moci dělat něco pro lidi, dostat zpětně něco za kampaň a taky se bude strana nějak dotovat, když má nějaké politické veřejné posty a lidi něco dělají.
To, že přitom musí se svými vlky vít a přitom jim z něčeho ustoupit (a oni naopak jí) je v porovnání s výše pospanou variantou zániku té strany vůbec – malá oběť.

Článek Ondřeje Slačálka opět plný odsuzujících narativů bez hlubšího pochopení.

https://www.advojka.cz/…/2024/15-16/cas-pro-jednotu-levice

V něčem má možná i pravdu. Až na to, že to co tvrdí zde:
“Dávalo by smysl, kdyby se ho tak jako ve Francii účastnili komunisté – za pochybení v minulosti se omluvili a diktatury se zřekli” 
 
Dodnes to nikdo neuznal a neocenil a to ani na levicové scéně samotné!
Proto se komunistická strana u nás ocitla v izolaci!
Izolaci natolik pevné a závažné, že v případě nějakého pokusu se zachránit jde do “proudové politiky populismu”.
KSČM uvěřila, a nic jiného jí nezbylo, že to byla v poslední době její jediná šance jak se znova chytnou a zachránit alespoň něco co zbylo ze slavné minulosti pro budoucnost.
Můžeme to odsuzovat, můžeme s tím nesouhlasit, neměli bychom to, ale zase tak trochu nechápat…

 

V podstatě je úspěšná kandidátka přesně o tom, o čem píše dále Ondřej, když se zmiňuje o programových prioritách

“Ten (program Nové Lidové Fronty ve Fracii) zahrnoval 35hodinový pracovní týden, snížení věku odchodu do důchodu na šedesát let, progresivní zdanění (rovněž velkou daň penalizující odchod kapitálu z Francie, pokud by někdo chtěl zdanění uniknout – zdravíme Daniela Křetínského) a masivní výstavbu levných bytů. Požaduje také vlídnější migrační politiku (včetně zachraňování uprchlíků ze Středozemního moře a vytvoření statusu klimatického uprchlíka), ambiciózní klimatické plány, sebeurčení trans lidí, uznání Palestinského státu, podporu Ukrajiny, postavení Putina, palestinských i izraelských válečných zločinců před soud, poslání mezinárodních mírových sil k ochraně ukrajinských jaderných elektráren a mnoho dalšího. Levice zachránila demokracii před.

Přičemž ale bych chtěl podotknout, že takhle obecně se ten program “neprodával”.

Na intelektuální a střední třídy byla zaměřena druhá část programu a na dělnické a vyloučené lokality ta první část.

Takže nakonec dostali hlas i od těch, kteří by za jiných okolností raději levicovou koalici nevolili, kdyby se jim předkládala hlavně kulturní témata.

 

A zde jsme u toho, “s kým chleba jíš, toho píseň zpíváš”

A protože současná naše komunistická strana je celou levicovou scénou ostrakizována, musí jen vycházet z kompromisů a vzájemných ústupků se svými spojenci, protože jiné dotěď neměla…

Tedy s těmi, kdo se neštítili s nimi koalici založit a ty si komunisté, jak jsem psal výše nemohli moc vybírat.

Navíc my si neuvědomujeme to co psal před nedávnem Matěj Stropnický a to co ostatně dělala i koalice ve Francii a sice, že pokud chceme dělnické jádro “očistit” od špatných návyků, které mu vtiskla krajní pravice, musíme nejprve správně přijít s tématem, který ho zajímá jako první.

Teprve, když se dělnické třídě budeme dostatečně věnovat, můžeme myslet i na to, že jí dovzděláme a přejme od nás i další hodnoty…

Jsme si jisti, že Konečná od toho úplně upustila, nebo jen drží prozatím remízové pozice a tento problém odsunula na jindy?

Bavil se s ní někdo přímo o tom?

Potvrdila mu osobně a do očí, že je proti uprchlíkům samotným, namísto proti liberálně globalizované koncepci imigranství jako takové? Nebo, že nerozlišuje na pravicový greendeal a levicové obnovitelné zdroje rozumně využívané a plánované?

Takže pro mě je to takové vzájemné pokřikování na sebe v malém českém rybníku bez podstaty, bez hlubšího vzájemného poznání a bez pochopení se navzájem…

 

Spojování levice musí jít i v ruku v ruce s pokrokovými silami, jejich absence levicovosti prozatím nahrazují protivládním kriticizmem, který jak záhy poznávají je levicovým postojem.

A o tom to také je, nemusíme všechny brzdit a stopovat, je potřeba i pomáhat proměnám.

Je STAČILO! prázdná nádoba, do které kdo co nalije, to tam i zůstane? 

Podle mě ano a dokonce mnohem víc.

Koalice, která má za cíl změnit nejen současnou vládu, ale i systém nemůže být čistě levicová, musí obsahovat větší rozmanitost pokrokových sil a subjektů. Levice přitom by měla mít úlohu dějinné stmelovatelky, měla by být prvkem rozvážné matky budovatelky, která má trpělivost s každým, ale dopředu nikoho nevylučuje..  

SOCDEM na vážkách, aneb “dusili to v sobě”

Nejen SOCDEM je na rozhraní toho co se teď má. Strana je rozhádaná, mnozí političtí matadoři vysoké politiky by chtěli zpět do toho, v čem jsou zvyklí fungovat, ale ono už to jaksi nejde. 

Proto se rozdělili na dvě skupiny – jedna zastává spolupráci s KSČM a druhá jí zavrhuje. Pro jistotu si oligarchie zabezpečila, že se s žádnými komunisty vyjednávat nebude a tak miliardář Jan Barta to zalepil štědrým darem 3 miliony.

Proto je vedení SOCDEM dále ovládáno primitivním antikomunismem, neuvědomují si, že několika zpackanými volbami mohou přijít ne o tři miliony, ale i o stovky milionů – o nemovitosti, které budou muset na splátky půjček nevýhodně prodat… 

Demolice SOCDEM je tak ďábelsky vymyšlená paradoxně se spasitelským syndromem…

Avšak jak vždy hlasovala KSČM a jak ČSSD v parlamentu, senátu a na všech dalších úrovních? 

 

Z 80% Totožně…

Taková politická shoda zdaleka není ani u koalice SPOLU! Mnozí rozumní levičáci, jak v SOCDEM, KSČM, na jiných úrovních, v dalších stranách a platformách si dlouhodobě uvědomovali, že takové spojenectví by bylo minimálně rozumné. 

Dusili to v sobě, nosili to jako odkaz na lepší časy.

Čekalo se jen na generační obměnu ve vedení KSČM a když nastala v osobě Kateřiny Konečné, nepřišla zatím bohužel politická diplomatická síla, která by vylobovala mezi oběma stranami podstatné dohody o možném politickém spojenectví. 

A tak se část SOCDEM pustila do veřejných debat o možnostech spojenectví a spolupráce české levice. 

Její ikonou a ztělesněním zakopání nevraživosti mezi KSČM a SOCDEM se stala Jana Maláčová,. 

 

Koalice neslouží k ideovým shodám

Koalice neslouží k tomu, aby se každá z těch stran plně ideologicky realizovala (to by třeba Piráti nemohly být se SPOLU ve vládě, vlastně ani v PIRSTAN), ale slouží k tomu, aby řada stran, které neprosadí samostatně vůbec nic v první řadě prosadily alespoň něco ze svých základních programových priorit.

Některé strany jdou do koalice s tím, že vědí, že prosadí třeba jen jeden bod ze ze svého programu. Založí si na tom PR a snaží se prodávat další programové priority reklamním způsobem pro další volby. 
(Francouzští piráti například oficiálně podporují Novou Lidovou Frontu s úplně jinak profilovanými stranami jako komunisté a podobně, dokonce nemají kandidáta, ale mají priority, které koalice přijala a o tom ty koalice jsou.)

V druhé řadě, aby se zkušenostně, finančně a na úrovni elektorátu a podporujících a členstva posunuly a vylepšily v rámci té koalice svou osobní pozici natolik, že napříště mohou kandidovat i bez koalice, protože představily i to, co do koalice sice neprosadily, ale oslovili tím občany a těm se to třeba líbilo.
Protože je ta strana najednou známější, tak noví lidi čtou i její web, sociální sítě, hledají její fóra a zjišťují, že ta strana to není jen o tom aktuálním programu, do kterého už kvůli koaličním dohodám více nedostala, ale má mnohem víc.

My to mnohem víc můžeme prodávat, ale v současné situaci jedině když se začneme chovat více pragmaticky.

  1. chodit na akce, kde to není ani levé, ani pravé, ale můžeme tam odprezentovat levici

  2. chytit se koalice s největšími levicovými stranami a neštěpit to, ale snažit se dát socialisty a komunisty dohromady a tam se zviditelnit, nic jiného neuspěje

 

Co bude dál?

Levicová veřejnost je rozpolcena, část se staví kladně ke spojení celé levice, část je a bude vždy oportunistická.

Tématu se ale musí věnovat určitě větší pozornost. 

Měly by se dělat v nejbližší době akce, diskuze, setkání. 

Pokud vznikne levicová koalice bez půdorysu STAČILO! a komunistů, jsem si téměř jist, že nebude mít žádné závažnější politické úspěchy. Prostě a jednoduše nezaujme. Protože to co se řadí na preference STAČILO! není zdaleka levicovost KSČM, tu si tam jen přinesla a podmiňuje jí svou účast, ale je to bezpečně její protivládní charakter.

Komunisté by byli hloupí, kdyby teď opouštěli rostoucí STAČILO! 

Pokud zbytek levice nepochopí, že STAČILO! může být formát protivládních sil, které mohou chtít docílit i systémovém změny a že by nějaké takové STAČILO! vzniklo ať s komunisty, nebo bez nich a že si v něm levice jako taková musí teprve vydobýt své vlivné postavení, aby držela další kormidlo systémové změny, bude v tom KSČM sama.

 Nebojme se toho pojďme se o tom dále bavit…

Obraz nešťastného pracujícího v zatopeném domě probouzí v dělnické třídě hněv!

Článek o současné situaci a postavení pracujícího člověka tváří tvář živelné pohromě. Článek obsahuje i odkazy na souhrny rad a...
Read More
Obraz nešťastného pracujícího v zatopeném domě probouzí v dělnické třídě hněv!

SOCDEM na rozcestí, tak chtějí se spojit, anebo co?

SOCDEM na rozcestí, anebo redbaiting a černá listina? Ostrakizace v přímém přenosu... Možná jste zaznamenali pokus o propojení levicových sil...
Read More
SOCDEM na rozcestí, tak chtějí se spojit, anebo co?

Česká levicová Nová Lidová Fronta?

Česká levicová Nová Lidová Fronta? V Česku asi těžko... Celá levicová scéna v Česku je v šoku... Levice zažívá největší...
Read More
Česká levicová Nová Lidová Fronta?

Gaza a Izrael?

Gaza a Izrael? Dva bratrské národy nedokáží žít ve vzájemném míru a prosperitě? Tímto tématem se zaobírám poměrně dlouho. Sám...
Read More
Gaza a Izrael?

Stát má šetřit, nebo investovat? Pravicová vláda nás žene do područí zahraničních kartelů!

Stát má šetřit, nebo investovat? Pravicová vláda nás žene do područí zahraničních kartelů! Michal Ulvr, člen moderátorského orgánu CHCEME DEMISI...
Read More
Stát má šetřit, nebo investovat? Pravicová vláda nás žene do područí zahraničních kartelů!

Musíme se spojit!

Jindřich Prusík, člen moderátorského orgánu CHCEME DEMISI VLÁDY - stoupenci LEVICE! Súdán, Kongo, Siera Leone, Keňa Rwanda, Etiopie, Irák, Afghánistán, ...
Read More
Musíme se spojit!

Demise vlády a co dál?

Demise vlády a co dál? Je to jen Váš stát a kapitál! Karel Procházka, člen moderátorského orgánu CHCEME DEMISI VLÁDY...
Read More
Demise vlády a co dál?

Levice vs pravice – je třeba už si vybrat!

Levice vs pravice - je třeba už si vybrat! Jak si to představují? Michal Ulvr, člen moderátorského orgánu CHCEME DEMISI...
Read More

Jaký máte názor na smlouvu s USA?

Hlasujte prosím v anketě, děkujeme:
Read More

Důchody a levice?

Důchody a levice? Sociální stát je výdobytkem pracujících už přes 100 let! Karel Procházka, člen moderátorského orgánu CHCEME DEMISI VLÁDY...
Read More
Důchody a levice?