Já nemohu za válku na Ukrajině, nemohu za zmařené životy, ale leží na mě svědomí toho, že když to budu jakkoliv komentovat, tak schvaluji lidské utrpení a relativizuji oběti.

Je nyní jedno na kterou stranu bych se přiklonil, nehodím se ani do jedné škatulky a pokaždé v tom někomu ukřivdím.
Dokonce i mlčení je křivda…

Příčinou těch zmařených životů je válka, agrese, bombardování.

Možná že mají někteří pravdu, že pro Rusko je Ukrajina jako součást Západu, nebo bližší polohování k NATO nepřijatelné a chce si vynutit podmínky jednání, kde tomu bude moci zabránit.

Je to jeden z častých argumentů…


Nicméně bylo to nutné za takovou cenu?

Jiné argumentační pole se k tomu snaží dokládat, že 200 tisíc vojáků logicky nemůže obsadit ani podmanit rozlohou největší evropskou zemi se 40 miliony obyvatel.
Invazi do 14 milionové ČSSR provádělo nejméně půl milionu vojáků, a to se s ozbrojeným odporem ani nepočítalo.
Že by tedy záměrem Putina a spol zřejmě asi nebylo dobytí Ukrajiny v bleskové operaci?

I kdyby, je to důvod k násilné operaci?

Ať je to jak chce, někdo však vjel tanky a raketami na Ukrajinu a střílel tam do nevinných na základě nějakého rozkazu.

Také ale, někdo jiný začal střílet děly na vlastní občany už v roce 2014 a někdo vyhrál poslední prezidentské volby na Ukrajině s tím, že to ukončí…

Třeba skutečně chtěl prezident Zelenski důstojně zastoupit roli Goloboroďka ze seriálu Sluha národa, kde hrál hlavní roli a třeba skutečně se vše dohodlo v zákulisí mezi oligarchy, kteří pro jistotu, než aby nechali skutečného Vasilije Petroviče Goloboroďka udělat pořádek, rozhodli o válce.

Kdo ví?

Nechci nikomu křivdit a rozhodně to nevím!

Tady se ale nyní v této chvíli na žádná lidská práva nehraje.

Čistý byznys vyhnaný na boj o život a boj o zdroje?

Mnozí argumentují, že zde jde o břidlicový plyn, který je konkurentem Ruska a leží na Donbase, jiní že zase o Ukrajinu nejde a je to boj o sféry vlivu na celém světě.

Konflikt na Ukrajině se dá vyřešit jedině diplomatickou cestou.


Rusko neustoupí, Ukrajina je pro Rusko nejen zásadní v udržení kontroly nad sousedním územím, ale také symbolická záležitost přetahování Ruska a jeho spojenců a západu.
Pokud západ pomáhá Ukrajině, tak Čína a Indie pomáhají Rusku (zatím “pouze” nákupem ropy a plynu), protože Rusko jako významný producent zbraní bude hrát v budoucnu důležitou roli policajta obou průmyslových velmocí (a také částečně Brazílie a JAR) v posilování vlivu na tzv. “země třetího světa” kvůli nerostným surovinám.

Západ se nebude chtít nechávat vytlačovat z tzv. “třetího světa” a je nanejvýš pravděpodobné, že už se počítá s mnoha jak nepřímým, tak přímými lokálními válečnými konflikty.
Takže tato válka je pro Rusko a jeho spojence i západ demonstrativní, tak jako byla ta ve Vietnamu, jen se obrátily role přímého intervenisty a toho zastřeného.


Jedině diplomacie může nějakým způsobem zvrátit současné dění, jinak se konflikt může vymknout kontrole…

Pro mě ale ani to není povolení k zabíjení!

O jaké sféry by se jednalo?

Faktem je, že západ měl od koloniálních dob na třetí svět monopol.
V jedné chvíli, asi tak ve 20 století si řekl, že je úspornější nechat státy třetího světa mít domnělou samostatnost a svrchovanost a půjčovat jim na nikdy nezaplatitený úrok.

Státy třetího světa zničené a vykradené předchozím kolonialismem samozřejmě přijaly jakékoliv podmínky…


Tuto proceduru se západ rozhodl neustále opakovat, protože západ si natiskne bankovek kolik se mu zlíbí, ale cenné jsou komodity a hlavně suroviny.
Tak vznikl nový kolonialismus, kolonialismus dluhu na úrok, který se nedá nikdy zaplatit.

Země BRICS, které zažily v posledním dvacetiletí průmyslový a ekonomický boom viděly, že pokud chtějí uspět v boji o suroviny, musí být vklíněny mezi tyto pravidla biče se svou vlastní hrstkou cukru.


No ale také to nepřehánět…

Přesto se zdá, že výstavba infrastruktur za nerostná bohatství je pro třetí svět vnímaná varianta.
Barterový systém států BRICS se zdá na první pohled být humánnější..
Centrální banka BRICS, neboli formálně Nová Rozvojová Banka uvažuje dlouhodobě směrem, proč vlastně být závislá na dolaru, jako tranzitní méně, když podstatou barterového systému je množství komodit jako určující hodnota?

Zde se nám zdá, že je to multilaterální problém dělící svět na ty, kteří jsou s Čínou a Indií a na ty, kterým se nově zaváděné pořádky nelíbí…


No a Rusko je světovým hráčem ve výrobě a distribuci zbraní.

Z toho mi vychází, že Rusko se rozhodlo hrát světového policajta zájmům svých ekonomických spojenců, stejně jako to dělá USA u těch svých.

Ukázkou číslo jedna byla Sýrie…

Tady můžeme v začít ztrácet ideje v to, že by strana světa kolem BRICS byla o tolik humánnější…

Něco Vám prozradím, Rusko zatím kvůli výdajům na válku nikterak nekrachuje, to je propaganda… Sankce jsou pak jiná věc, ale na zbrojení i když je Rusko v míru dávají ročně tolik, že válka na Ukrajině je z toho jen zlomek ceny. Takže zde je vlastně a zní to hnusně – “zefektivnění výdajů”.

Jinými slovy válka je pro Rusko business, krásně to okoukalo od USA!
Zde se rozplývá myšlenka některých o černém západu a bílém východu…

Nic takového není!

Soukolí moci, sfér vlivů a transformací…

Nic z toho přeci neomlouvá nevinné oběti ani na jedné straně, nic z toho neomlouvá nepřirozenou migraci, zhoršení životních podmínek atd…

Naší snahou by nemělo být upírat síly na zmírňování důsledků, ať jakýmkoliv způsobem…


Kupříkladu odmítat uprchlíky je totiž také zmírňování důsledků, jako jim pomáhat.

Nekomentuji nyní co z toho je správné, ale chápu obavy obyvatel, i důvody pomoci.

Zatímco jedni mají oprávněnou obavu jak v nastalém zdražování sami jen mezi svými občany vyjdeme, tak druzí mají soucit s bližním svým a oboje je pochopitelné.

Každopádně já konstatuji, že zneužívání migrace k osobnímu prospěchu, ale třeba i k řízené mafii může být velmi dobře plánováno shora od oligarchie, kvůli tomu, aby se pracující mezinárodně nepropojovali, aby k sobě měli zášť a navzájem se spodní třídy vinili.

A aby se za důsledky, jako hlavní argumentaci problémů, začaly schovávat příčiny.

Pracující by se měli semknout a požadovat okamžité ukončení válečných operací a kulatého stolu v zastoupení všech stran konfliktu!


Myslím tím pracující všech zemí, kde se kvůli válce zhoršují životní podmínky -Česko, Rusko, Ukrajina, další země EU a USA.

Zachytit propagandu napřímenou směrem proti vládnoucím elitám všech arogantních a sebestředných vlád!

Nepřijímáme stanovisko ani “hodný Biden a zlý Putin”, ani “hodný Putin a zlý Biden”…

Nicméně konstatujeme, že oba mají své domnělé objektivní důvody ke konfliktu za dostatečné. Nám dostatečné ovšem nepřijdou. To co by se dalo vyřešit u stolu bere životy, zdraví a zhoršuje sociální statut nevinným lidem! K tomu není dostatečný žádný argument!

Vše má své specifiky…

Jakékoliv špatné rozhodnutí má na rukou krev a jen Vy jste klíčem k vyřešení situace a to mezinárodním semknutím a stávkovou pohotovostí ve všech státech světa!

Chtějme zastavit válku a chtějme kulaté stoly!

Teď, každou vteřinku někdo další krvácí, zatímco příměří by otevřelo cestu k diplomatickému urovnání, ale určitě by okamžitě zastavilo zbytečnou smrt nevinných řadových vojáků a dalších občanů!

Dokud budeme hrát hry na černo-bílý západ a východ, půjdou řemeslníci proti sobě a nic se nezmění!

Začít musíme u kořene věci!

Autorem je kolektiv řemeslníků a jejich spolupracovníků, kteří společně založili stavební družstevní společnost a z nichž někteří jsou i ukrajinsky a rusky mluvící.


Pro zájem o bližší informace se obraťte na nás: 

FB AKORN Česká republika

email:

ACORNclenstvi@seznam.cz

Tel: 704 078 689

Hlavu vzhůru, jsme s vámi, buďte s námi!!!

sledujte další naše aktivity:

1) Aktivizmus

2) Práce, sociální družstvo -stavíme

3) Publicistika

4) Přidejte se k nám!

Image result for akorn legitimace