Dne 19. 3. 2022 se odehrál mezinárodní meeting ACORN International s účastí delegace za Českou republiku ve složení Michal Ulvr a Věra Smažilová.

Akce se zúčastnilo mnoho dalších organizací ACORN v celém světě, nejvýraznějšími přispěvateli fóra byly ACORN UK, ACORN Canada, ACORN Scotland, ACORN USA, ACORN India, ACORN Francie.

Vystoupili jsme v úvodu se základním provoláním k sesterským organizacím v celém světě:

Vážení bratři a sestry,

Je nyní naší nelehkou povinností jako AKORN Česká republika především pomáhat lidem z Ukrajiny, kteří opustili své domovy v důsledku války a Ruského imperialismu.  

Nesmíme ale zapomínat také na uprchlíky ze zemí třetího světa, na které se nyní nemyslí a které má na svědomí druhá část světového imperialismu – západní mocnosti.  

Proto jsme jako družstevní komunita se rozhodli, že zaměstnáme zatím blíže nespecifikovaný počet lidí utíkajících před válkou, nebo jinými globálními neduhy. 

Především ale bych chtěl vyvýšit to, že AKORN je rodina všech lidí, například v AKORN Česká republika jsou přátelé jak Ukrajinci, tak Rusové.  

Bratři a sestry, tato válka není naše, je to válka oligarchie na východě proti kapitalistům na západě a AKORN vytváří novou rodinu, a sice celosvětovou komunitu, která jde přes hranice států a národností.

V AKORN se bratří Palestinec s Židem, Rus s Ukrajincem, člověk z Jemenu s člověkem s Arábie. 

Proto je AKORN nebezpečný pro elity, které chtějí rozdělit svět na své sféry a je pravděpodobné, že nám to tyto elity dají výrazně najevo jako v roce 2009.  

Je pravděpodobné, že budeme bojovat o holou existenci, protože myšlenka sociální a národnostní rovnosti je nebezpečná, a ještě nebezpečnější je organizace, která vytváří svět míru a přátelství ve světě závisti a nenávisti, která vytváří “svět ve světě” a problém je, že naše představa o světě funguje a nekoresponduje se systémem “rozděl a panuj”.  

Nesmíme vzdát tento boj, je to boj za nový svět bez válek a násilí, za zbratření všech národů a AKORN Česká republika se k němu přidává se všemi svými dělníky a soudruhy.  

Šéf mezinárodního ACORN International Wade Rathke se nás zeptal na určité detaily jako jsou množství členů v ČR, nebo komunitní plány do budoucna.

Komunita AKORN Česká republika chce dlouhodobě skrze sociální družstevnictví dospět i ke společnému komunitnímu soužití a v současné době hledáme prostory pro nejen sociální dílny, ale i sociální bydlení.

Počty členů otevřeně nezveřejňujeme, protože je to družstevní záležitost a máme to tak ošetřeno vnitroorganizačními jednacími řády, ale samozřejmě v rámci ACORN International tyto čísla pravidelně předáváme.

Dalším bodem bylo představení výsledků kampaní různých dalších sesterských organizací.

Například ACORN UK prostřednictvím Sophie Or vyjmenoval, že jejich pobočka vytváří se svými desítkami tisíc členů tlaky na poskytovatele bydlení, aktivní přímé nástroje pro snižování nájmů a zvyšování standardů a v neposlední řadě politické kroky přímo v parlamentu.

Vicky Hood z ACORN Skotsko také byla znepokojená z rostoucích cen nájmů, v podstatě mají stejnou strategii s ACORN ve zbytku UK.

Dále ACORN India prostřednictvím Dharmendra Kumara zase podporuje stávky dělníků v Amazonu.

Amazon jednoznačně neprosazuje pracovní práva a často při různých zraněních se zaměstnancům Amazonu nedostane základní zákonná zadostiučinění, nevznikají záznamy a Amazon se k Indii zkrátka chová jako k druhořadé, nicméně právě na jejím potenciálu základně staví.

Wade Rathke se zeptal na problematiku Amazonu ze spektra dalších států. I u nás Amazon naráží na zaměstnávání lidí především přes agentury, kteří tak vytváří druhořadé zaměstnance – nezaměstnance. AKORN Česká republika podporoval aktivity Levice a dalších skupin, které podporovali stávky v Amazonu.

Navíc jako družstevní jednotka se snažíme vymyslet systém, jak by mohli zaměstnanci a brigádníci nejen Amazonu, ale i v různých továrnách, které přicházejí do rizikové ekonomiky a možností vyhazovů z práce udělat zaměstnanecké družstvo. 

ACORN Francie prostřednictvím Adriana Rouxe tradičně podporuje multikulturní schéma Francouzské společnosti. Francie jako dědic imperiální nadvlády v celé části světa musí být otevřená frankofonní části světové populace a přitom vznikají samozřejmě třenice a nedohady. Proto na ACORN Francie se v poslední obě vylily fyzické útoky nacionalistů. ACORN ve Francii tlačí na zlepšení podmínek života ve vyloučených lokalitách, na zlepšení bydlení, na lepší platy v různých odvětvích a v neposlední řadě vytvořili novou organizaci na podporu etnicky menšinového a ženského sportu. Vystoupila zde i muslimská sportovkyně.

Wade Rathke za ACORN USA nás obeznámil, že ACORN v USA je sále masové hnutí milionů lidí a bojuje za to, aby lidé s nízkými příjmy měli ceníky transparentní, jsou neprůhledné a lidé v USA ještě stále musí platit základní péči i po mnohých reformách Obamovi administrativy.

ACORN Kanada se svými statisíci členy prakticky řešil to samé, jako v UK, jen snad s tím rozdílem, že v Kanadě je tato situace o mnoho lepší. Vytváří se také iniciativa za internet, který by měl být právem, nikoliv výsadou a další dílčí místní cíle.

Na další ACORNy už nezbyl čas, meeting se bude překládat na další období.

Členy naší rodiny jsou:

Argentina

Cameroon

Canada

Czech Republic

  • Prague
  • Teplice
  • Brno
  • Sokolov
  • Ostrava

Ecuador

England / ACORN UK

France (Alliance Citoyenne)

Honduras

India

Ireland / CATU (Community Action Tenants Union)

  • Belfast
  • Cork
  • Crumlin-Drimnagh
  • Dublin
  • Inichore and Kilmainham
  • Liberties and Rialto
  • Maynooth
  • Phibsboro-Glasnevin
  • Rathmines-Ranelagh