Kauza Feri zamávala naší politickou scénou.

Vytváří se různé skupiny:

-jedna je přízeň Feriho, tam převládá šok a neuvěření z toho, že by toho byl schopen a z toho vznikají různé odnože

-další skupna je ta, která jede podle předloh myšlení spořádaného občana. To, že musí tento občan překročit určitou hranici sebe sama a představit se sám do role oné oběti, se žádný občan nikde ani z médií, ani ze zákona nedozví a tak si myslí, že naplňuje to, co je pro danou věc nejlepší, tedy že se snaží o jakousi vlastní objektivitu, aby nikomu neublížil.

-pak je zde poslední sféra, která světí neoddiskutovatelnost výpovědi přímo těch žen a nepřímých svědků

My už dnes v AKORN víme, že je nesprávné se o tom jakkoliv vyjadřovat s pokusem o nestrannost, pokud nejsme přímo policie, nebo jiný orgán v řízení, protože si musíme představit, že jsme třeba mi sami taková oběť a že nám třeba někdo bere důvěru a tedy i sílu s tím bojovat a na druhou stranu ani nesmíme pomáhat vytvářet alibi případnému násilníkovi.

My jsme třeba v AKORN přeci jen nějaký ten kolektiv, takže jsme to nějak vstřebali a postupně determinovali, po tom co jse se s tím seznámili, nebylo to ale také automatické, byly jsme sami v prostření skupině a nechápali jsme, co je na tom špatně, brali jsme to za korektní, ale nemůžeme se prosím zlobit na většinovou populaci, která se řídí jen falešným pocitem korektnosti.

I my jsme tomuto pocitu načas sami podlehli, však si to náš předseda za to také pěkně slíznul na sociálních sítích od části levicové scény a popravdě to nás nutilo hledat odpovědi, protože jsme si mysleli, že náš pohled na věc he správný a nemůže nikomu ublížit, tedy to, že bychom snad mohli sami přemýšlet o znásilnění nestranně a pokusili se zvážit obě výpovědi.

To prosím nikdy nedělejte, oběti musíme vždy věřit chovat se k ní, jako by to tak prostě bylo, dělají to i policisté.

Falešnou korektnost nám, ale vtlouká systém, který sám sebe tak označuje a my pokaždé když o něčem chceme pochybovat, musíme vzít tu modrou pilulku, jako ve filmu Matrix.

Je ale více nežli zřejmé, že není korektnost, jako korektnost.

Ta co nám předkládá současná doktrína je spíše povrchní korektnost, která naopak jak vidno vede k presumpci neviny pro darebáky, podvodníky, zloděje, násilníky, vrahy a kryje i genocidy a ekopohromy.

Následující text popisuje jak jsme ke všemu vlastně dospěli:

Muži věří ženám, že ony tomu problému rozumí, jistá paní, kterou nebudu jmenovat psala na sociálních sítích celkem suverénně o tom, že ona jako žena by takové situaci znásilnění, jakou popasovaly dívky v případu Feri dokázala předejít.

Ne každého člověka ve chvíli napadne, že nemůže přemýšlet nad celou situací nahlas a zkusit si obě ramena vah, asi tak, jako to pak udělá státní právo, že je to neetické k oběti.

To nejdřív ten daný člověk nad tím musí do hloubky přemýšlet, dát si na to odstup a čas a rozmyslet si co je a není správně.

Pak se dá teprve říci, že je na takovou situaci předem připravený a ví jak reagovat.

To je i současný problém většinové populace, občanská veřejnost je nyní v šoku a sice někde podvědomě jsou běžní obyčejní občané samozřejmě proti násilí na ženách, ale nikdy se s tím sami ve svém okolí třeba nesetkali a tak jsou z toho úplné opaření, zklamaní a chtějí nějak pomoci, nějak problém rozklíčovat a působit nestranně.

Myslí si, že právě tím nestranným přístupem neublíží nikomu a většinu hodných lidí to třeba jako první věc normálně napadne.

To je to, co se teď reálně všude kolem nás děje!

Ta výše jmenovaná paní pokládala otázky jako “proč tam chodila, kdyby odešla dříve, nebo odmítla pohostinnost, nemuselo se sto stát” a pro člověka, který nikdy násilí na ženách neřešil, protože se s tím ve svém okolí nesetkal jako s problémem a najednou se s tím musí nějak popasovat, to je výpověď ženy a ta by měla mít asi pravdu, protože asi ví o čem mluví a tak jí chce dát logicky zapravdu, ale zároveň to trochu zpochybnit, aby si udržel nějakou objektivitu a hned hledá výstup, protože si jasně uvědomuje, že tohle napsat, nebo říct už nikomu nepomůže, tak si někde v hloubi sebe říká, “tak proč to psát, snad jedině, aby jsme se nějak poučili, vzali si z toho něco pro poučení, pro to, aby se to už nedělo”.

Tohle není přeci problém jen kupříkladu můj, nebo něčí z Vás, to se teď všude kolem děje!

Společnost je opařená z toho, že někoho vídávala nějak se tvářil a nechce tomu vlastně ani věřit a v první chvíli vlastně ani oponenti.

Dnes jsme si vyjádřili se členy AKORN, že nám to dalo horkou sprchu a pochopili jsme z toho, že nemůžeme v takové situaci ani přemýšlet o nějaké presumpci neviny, nejsme žádná policie, my máme povinnost to ženám věřit a čekat co na to policie, orgány, ale nekomentovat, abychom nezraňovaly a to nejen ty o kterých je řeč, obětí je ve společnosti daleko více a ty tato stanoviska vnímají a také je to zraňuje a vlastně i odrazuje to řešit!

S tím jsme se ale automaticky přeci nenarodili, že by nám tohle bylo jasné, a už vůbec ne lidem co denně řeší úplně jiné věci a páchat násilí na ženách by je osobně nikdy nenapadlo, znají to z televize, rádia, ale nikdy se necítili být něčeho takového poblíž a to je většina lidí, která je vnitřně proti tomu násilí na ženách, ale nikdo z nich vlastně ani neví jak, nebo jak je to správně.

Ověření obou verzí je věcí jiných orgánů, ale my se chovejte s respektem a s podporou k případným obětem!

Pokud některé lidi nedokážeme změnit, stále se můžeme ještě pokusit změnit ostatní okolnosti, pokud to půjde, pamatujme na to vždy před různými životními situacemi!

Prevence je i učit chlapce předcházet takovým situacím, uvědomit si včas, že to celé nemusí dopadnout podle blažených představ a že se má v poslední chvíli zachovat jako gentleman.

Nejen dát holkám rady kdy křičet, kdy škrábat a kdy zavolat policii, nebo taxi, ale působit i na protistranu!

Dokud ale bude společnost vystavovat doktrínu “kdo bude úspěšný smí ostatní semlít, zničit, zlikvidovat jako konkurenci, vyřadit z kola”, bez specifikace kde začíná a končí zločinnost, nespravedlnost, nebo s posouváním jejích hranic, pak se nic nezmění a budeme muset pravděpodobně učit i holky se bránit a chlapce nepodléhat náhlým pudům vítězů.

Dravá konfliktní kultura vyznávající pravidla trhu silnějšího, který vítězí a po právu a vždy, nehledě na to zda uznával pravidla ničící každou konkurenci, taková je tahle společnost a ta se asi musí začít bránit sama před sebou a začít se možná má odspodu.

Přijmout to jako společenskou normu, o které se normálně hovoří už na základkách!

V našem družstvu jsme komunita žen i mužů ctící princip rovnosti!

To je princip a smysl AKORN všude na světě!

Pečlivě se dělíme o práci a rozdělujeme se spravedlivě odměny, ctíme své soukromí i sociální a primární potřeby!

Může jít o obrázek 1 person , outdoors , tree a text that says 'V družstvu AKORN jsme si rovní Muži ženy, vždyć jsme stejni.'

Proto to má smysl, vytvářet komunitní organizování, protože vytváříme nové a bezpečné prostřední pro všechny jeho členy, přispíváme tak ke změně společenského klimatu a sociálního vnímání!!!

Přispěje s námi!!!

Michal Ulvr

předseda

Zvláštní poděkování patří podcastu s Paní Rychlíkovou a panem Zelenkou, který jsme si na pivě s lidmi z AKORNu -dělníky a družstevníky ze stavby pustili a v mnohém to náš náhled změnilo, mimo to jsme pochopily, že jsme do té doby byli povrchně korektní, a svůj pohled jsme radikálně změnili

děkujeme

je to tento link https://a2larm.cz/2021/05/zelenka-a-rychlikova-nesetkali-jsme-se-s-clovekem-ktereho-by-feriho-chovani-prekvapilo/