Skokan..

Skokan je film, kde hrají herci, kteří hráli ve známém a oblíbeném seriálu MOST! Hrají Julius Oračko (záporný Rom z MOSTu!), Zdeněk Golda (Franta z MOST!u), Klaudia Dudová (kladná Romka z MOST!u).

Je začátek května. Zlodějíček Julius byl zrovna propuštěn z vězení. Slunce svítí, ale představa budoucnosti na teplickém předměstí rozhodně nezahřeje: Co s tím? Stejná parta, zase budu prodávat pervitin? Do zimy jsem zpátky v base. V televizi mluví o nějakém festivalu v Cannes. Nějaký opilec, neherec, tam prý dostal cenu za film a stal se hvězdou. Jasně, jedu do Cannes! Jak? Stopem….

Skokana můžete vidět na tomto streamu:Výsledek obrázku pro skokan film

Skokan -sleduju flmy streamTy my řídíme osud, a nebo osud řídí nás? Kolik moudře domluvených plánů nevyšlo a kolik nevyjde! Kolik nesmyslných plánů se vydařilo a kolik se jich ještě vydaří.

Antiklimatický road-movie Petra Václava, svobodně kočující územími i žánry, si o zavržení českým publikem koleduje okatě.

Výsledek obrázku pro skokan film

Zatímco komedie o gádžovských pitomcích jsou zlatým barrandovským fondem (zbytečné jmenovat) a film o holce, která je sice černá, ale snaží se, Václavovi jakž tak prošel alespoň u kritiky, rozvolněné vyprávění o trablech černého vola Evropou vyvolává rozvrat a duševní akcelerace v jedné podobě. Cigánský kluk, který měl kliku, prostě vadil. Vadil před MOST!em..  Kdo by chtěl na něco takového koukat? Přitom je to zábava, která by v jiném světě mohla mít pro každého něco. Šlehy zemité současné romské komiky (doporučuji tento neviditelný žánr prozkoumat na YouTube) a slovesnosti se střídají s novovlnnými náladami, vyloženě dokumentaristickými pasážemi i zcela žánrovými prvky.

Hlavní roli ztělesnil několikrát trestaný Julius Oračko, který hrál romského záporáka v MOST!ě, a hrál už menší roli feťáka ve filmu Cesta ven (2014). Režisér se mu po této první spolupráci rozhodl zasvětit celý film. Produkci se podařilo jej dostat z vězení na podmínečné propuštění v polovině trestu, k jehož výkonu nastoupil bezprostředně po natáčení Cesty ven. To vše jen dva týdny před začátkem natáčení a měsíc před filmovým festivalem v Cannes.

Samorost Julius s tváří Julia Oračka, byl fascinující postavičkou už v Cestě ven. Své neherecké hlavní role se zhostil se ctí a je s podivem, že tento cigánský bratr Daniela Craiga váhu celého filmu společně se sporadicky se objevujícím lovcem kurev Zděňka Godly na svých bedrech unesli. Petr Václav makal na filmu obsazeném neherci a kriminálníky určitě jako barevnej. To, že drží pohromadě a jde svým způsobem napínavý film, je vlastně zázrak. Tyhle sochy tady zná každej Říman, ty tady chčijou vodu.

Cesta VenVýsledek obrázku pro cesta ven

Cesta Ven sleduju filmy stream

Ocenění Cesta Ven:

  • vítězství
  • nominace

Český lev

  • 2014 – Jan Macola, Karel Chvojka, Miloš Lochman (Nejlepší film)
  • 2014 – Petr Václav (Nejlepší režie)
  • 2014 – Klaudia Dudová (Hlavní herečka)
  • 2014 – Petr Václav (Nejlepší scénář)
  • 2014 – Štěpán Kučera (Nejlepší kamera)
  • 2014 – Florent Mangeot (Nejlepší střih)
  • 2014 – Daniel Němec, Ivan Horák (Nejlepší zvuk)
  • 2014 – Mária Ferencová-Zajacová (Vedlejší herečka)
  • 2014 – Jan Pfeiffer (Nejlepší scénografie (výprava))
  • 2014 – Tereza Kučerová (Nejlepší kostýmy)

Ceny české filmové kritiky

  • 2014 – Nejlepší film
  • 2014 – Petr Václav (Nejlepší režie)
  • 2014 – Petr Václav (Nejlepší scénář)
  • 2014 – Klaudia Dudová (Hlavní herečka)
  • 2014 – Štěpán Kučera (Nejlepší kamera)
  • 2014 – Klaudia Dudová (Cena RWE pro objev roku)

Filmy Marian (1996) a Paralelní světy (2001) vzbudil režisér Petr Václav velkou vlnu zájmu doma i v zahraničí. Po 13 letech přichází tentýž režisér s novým celovečerním snímkem Cesta ven – příběhem silné mladé matky, která se odmítá smířit s nepříznivým společenským statusem a snaží se vybojovat lepší život pro sebe a svou dceru Sárinku. Cesta ven z obtížné situace je lemována zklamáním, ale také nadějí. Odvaha a rodičovský cit pomáhají Žanetě překonat překážky v podobě dluhů, mantinelů většinové společnosti i problémů ve vlastní komunitě. Syrový snímek se vyhýbá soudům i patosu a k tématu přistupuje s věcným nadhledem a místy i svérázným humorem.

Film nás přesouvá do, pro českého diváka tolik citlivého, romského prostředí. Už samotný námět tedy v mnohých vyvolává různé emoce. Vyobrazuje nám příběh romské ženy, která netouží po ničem jiném, než po slušném životě na důstojné úrovni bez zbytečných problémů. V reálném prostředí tedy máme možnost vidět věci, nad kterými mnozí uvažujeme jen z určitého nadhledu. Vzniká prostor pro vzájemné kompromitující názory, přestože správné řešení, tak aby všichni lidi na světě byli šťastní zřejmě neexistuje. Vidíme tedy příběh ženy, která jen aby se postarala o sebe a svou dceru musí bojovat s předsudky, rodinou a celou komunitou. Získáváme tedy obraz jak těžké může být vyčlenit se z davu a jak těžké může být jednat s lidmi, kteří jen jak vás uvidí nemají žádný respekt a v hlavě se jim točí pouze předsudky. Přestože předsudky vznikají na základě dlouhodobých zkušeností. Ve filmu jsou závažné ale i oddechové situace. Myslím, že tento film je vhodný především pro nezaujaté mysli toužící nahlédnout i do světa, který příliš neznají, ale i pro ostatní, kteří si touží utvrdit či vyvrátit svůj názor