V době koronakrize jsme závislí na domácím připojení k internetu více, než kdykoliv jindy!

Své o tom vědí matky samoživitelky, invalidé, lidé na domácím ošetřovném s malými dětmi nebo lidé, kteří museli přerušit své živnosti a práce z důvodů korokakrizových opatření, sociálně vyloučení a další.

Myslíte si, že přístup na internet je nebo není lidským právem?

Klikněte pro zvětšení

Jste schopni, nebo ochotni posoudit, zda když dokážete používat e-mail, získávat základní služby, úřední, medicínské, pracovní, nebo školní online, zda je to stejně důležité jako svoboda náboženského vyznání, nebo svoboda projevu?

Ve stále více propojeném světě by mnozí tvrdili, že vysokorychlostní přístup k internetu se stal nezbytným pro každodenní život. Ale co lidé, kteří si nemohou dovolit připojení k internetu, nebo ho mají, ale v rámci koronavirových úspor už se jim do rozpočtu zkrátka nevejde?

OSN na to říká: V roce 2011 uznal OSN přístup k internetu, jako lidské právo (nikoliv základní), analogické ke svobodě slova.

Počítač v současnosti vlastní 78 procent Českých domácností, tedy o deset procentních bodů více než před pěti lety. Z toho téměř polovina domácností používá pouze přenosný počítač. Mobilní telefon používá 96 procent Čechů nad 16 let, chytrý telefon má 63 procent.

Do roku 2019 mělo 80% Českých domácností přístup k internetu, je ale pravděpodobné, že se to začne od roku 2020 radikálně měnit v důsledku nutných úspor domácností.

V době, ve které však jsme výrazně odkázáni na vyřizování online, na nákupy z domova, na lékaře na dálku, na sociální, právní, edukační služby online je ještě ožehavější téma internetu, jako základní nezbytné sociální pomůcky domácnostem!

Například úřady práce jsou otevřené jen dva dny v týdnu a je nutné se předem objednat. Jenže to je pro lidi žijící třeba na ubytovnách problém, protože často nemají přístup k internetu ani kredit.

Jeden počítač na několik dětí, chybějící připojení k internetu nebo jediný mobilní telefon v rodině, to také nepřímo dopadá na děti ze sociálně znevýhodněných rodin. Ty se často nemohou plně účastnit výuky na dálku, která se nejčastěji odehrává přes internet.

V roce 2015 ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová (ČSSD) plánovala dotovat zvýhodněné internetové tarify pro sociálně slabé.

Cílem mělo být, aby lidé ohrožení sociálním vyloučením mohli využít digitální technologie ke zlepšení svého postavení ve společnosti.

Počítač s připojením k internetu má podle Českého statistického úřadu 78 procent českých rodin − jenže v případě těch nejchudších to není ani jedna ze tří. Kdo přesně měl mít na levnější internet nárok a jak vysoká měla být dotace, ministerstvo práce nestihlo tehdy ani vyřešit.

Připojení za nižší ceny by operátoři měli začít účtovat od konce roku 2017. Stát jim pak rozdíl oproti běžné sazbě dorovná.

Resort ministryně Michaely Marksové-Tominové chtěl tehdy ale zajišťovat chudým i počítače za symbolické ceny, případně zcela zdarma. „Zvažovali jsme možnost využít repasovaných počítačů, v tuto chvíli se díváme spíše na další varianty,“ uvedl tehdy náměstek Vaňásek.

Stát už ale telekomunikační služby dotuje dnes. Na dvousetkorunový příspěvek mají nárok zdravotně postižení. Funguje ale jen na hlasové tarify. Využívá ho přibližně padesát tisíc lidí.

Na veřejných místech v Přišimasech, Nymburce, Bojkovicích, Chýni, Krásné Lípě a dalších více než 160 obcích České republiky se bude už brzo možné připojit k bezplatné Wifi. Získaly totiž dotaci Wifi4EU na pořízení poskytovatele veřejné Wifi zdarma.

Jako reakci na cenově dostupný přístup se vyjádřila koalice (AAC), která se skládá z několika organizací, včetně AKORN v Kanadě a ta vydala své resumé v červenci 2015.

V této zprávě AAC zdůraznilo, že přístup k širokopásmovým internetovým službám se stal „nezbytnou telekomunikační službou. . . z hlediska lidských práv a z hlediska národní hospodářské konkurenceschopnosti musí Kanada učinit univerzální širokopásmový přístup prioritou všem vrstvám. “

AKORN Kanadana také vydal v lednu 2016 nezávislou zprávu s názvem „ Internet pro všechny “, kde se zabýval různými překvapivými statistikami o dostupnosti domácího internetu.

Naše organizace AKORN Česká republika zcela zásadně a jednoznačně vyzývá:

  1. Neodpojujte rodiny, které nemají na připojení, jsou na internetu nyní závislé, nechť je to bráno v koronakrizovém stavu stejně, jako když někdo vyžene rodinu z bydlení! Vládo jednej!!!

  2. Ať stát buduje vlastní sociální internetovou síť, schopnou poskytnout alespoň základní signál, například v obcích a městských částech (někde už úspěšně fungují připojení zdarma).

  3. Využívejte dotace na obecní wifi, upřednostňujte vyloučené lokality, sídliště!

  4. Spojujme se a tlačme na poskytovatele připojení, ve hromadných postojích je síla!

  5. Finanční podporu na wifi pro lidi, kteří nemají peníze na připojení a na koncová zařízení! Repasovat staré počítače, získávat podpory od poskytovatelů pro sociálně slabé.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Dagmar Rozumovská – Potravinová banka v Ústeckém kraji z.s.

AKORN je registrován nyní při koronavirové situaci v Potravinové bance, takže pokud jste potřební, invalidé, důchodci, matky samoživitelky, nebo jinak nezvládáte svou sociální situaci, ozvěte se nám, je to alespoň to málo co nyní můžeme udělat.

Ozvěte se nám:

FB AKORN Česká republika

email:

ACORNclenstvi@seznam.cz

Tel: 704 078 689

 

Hlavu vzhůru, jsme s vámi, buďte s námi!!!