Nedávno uvedl na světlo světa svůj záměr ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09), zavést do českého zdravotnictví tzv. “nadstandardy”. Tento krok povede k dvojí kvalitě zdravotní péče.


Představa, že si jeden ministr oběhne stovky lékařů, které zkorumpuje, aby mu spravovali jeho mafiánské království už není tak naivní. Nám řadovým občanům pak nedává smysl, že by jeden superschopný mafián zorganizoval business, ve kterém by dostal pod palec tolik lidí a jsme ochotni věřit povídce o nadstandardní a standardní službě. 

Jestliže má stát stovky ředitelů nemocnic, pak se nejspíše velká část z nich domluvila na kšeftu, který vyžadoval řízenou nedbalost v několika stupních politické pravomoci a samozřejmě obchodní kostru, plynoucí z podmínek globalizované ekonomiky. 
Daňový poplatník nemůže rozumět všemu, například koncentraci antiseptik, ani výpovědní hodnotu jejich necenění nedohlédne.

Pravda, nevíme zatím nic bližšího o tzv nadstandardní službě. Já si ovšem nedokážu představit kdo si ve státě rovných lidí před zákonem zaslouží lepší, nebo nějak větší péči? Dostaneme horší léky, nebo horší oběd?


Vydá stat v případě dejme tomu ošizeného antiseptika sedmdesátinásobek skutečné hodnoty?
Takový kšeft může snadno živit všechny ty ředitele nemocnic, jejich feny, fakany i levobočky. 
A tito mohou zastávat vzájemně příjemnou politiku, kdy se jedni v kabátu politických stran svých nalobovaných kamarádů zastávají sociálních výdobytků moderního státu, druzí jim pokrytecky oponují falešnými řečmi o rozhazovačném státu. Zatímco ho z obou stran svorně vycucávají. 

Tento příběh v mnoha variacích známe všude, kde vesele vyháněli ty zlé a zkrachovalé komunisty. Pak je tu ještě příběh o tom, jakých kontur může snadno nabýt nacionalisty tolik oslavovaná suverenita. 


Mimochodem o argument víc, proč se maximum legislativy má přebírat z nadnárodně koordinované úrovně po jednáních, která zahrnují zkušenost pokročilejších systémů. Podobně jako mohou Čeští občané děkovat, že se hygienická úroveň zdravotnických zařízení vykazuje unijně, protože v případě soběstačného modelu kontroly by počet evidující mrtvé evidoval pohřešované. 

Další příběh se může jmenovat „Lékař podnikatel“. To si takhle lékař uplácí nadřízeného, aby ho přesunul k pacientům schopným neformálně si připlatit za lepší péči. 

Tihle lékaři by ekonomku vystudovali z fleku.

Podepište petici proti dvojí kvalitě ve zdravotnictví:

https://portal.gov.cz/e-petice/203-p-e-t-i-c-e-vlade-ceske-republiky-proti-dvoji-kvalite-ve-zdravotnictvi


Pro zájem o bližší informace se obraťte na nás: 

FB AKORN Česká republika

email:

ACORNclenstvi@seznam.cz

Tel: 704 078 689

Hlavu vzhůru, jsme s vámi, buďte s námi!!!

sledujte další naše aktivity:

1) Aktivizmus

2) Práce, sociální družstvo -stavíme

  

3) Publicistika

4) Přidejte se k nám!

Image result for akorn legitimace