Možná jste dostali řetězový email ohledně koronaviru, vyluštíme si zde z něj některé hoaxy:

Například vysvětluje, že virus z Wu-chanu údajně není odolný vůči vyšším teplotám, tudíž má na něj pomoci pití vody o teplotě 26–27°C. Pak má hynout.

Na internetu kolují tyto mýty:
“Pijte více horké vody.
Můžete poradit přátelům a příbuzným, aby pili více horké vody, aby se zabránilo infekci.
Choďte častěji na slunce, pijte horkou vodu.
Není to lék, ale je to užitečné, nepoškozuje tělo.
Pití horké vody je účinné proti mnoha virům.”
Jsou to hoaxy, ve skutečnosti je ale vir možno zabít 60°C stupni Celsia, nicméně především v šatech. Perte na 60°C a více a k ničemu jinému tato informace dobrá není!

Dále koluje:

Doporučení lékaře ohledně koronaviru:

1. Pokud infikovaná osoba kýchne, virus se rozšíří na vzdálenost asi 3 metry (přesněji 1,6m až 2m, ale v proudění vzduchu může i dál), než spadne na zem a tam zůstane.
Hoax, ve skutečnosti je to takto:
Nový typ koronaviru, který způsobuje nemoc COVID-19, se může přenášet na vzdálenost až 4,5 metru a ve vzduchu může setrvávat i 30 minut. Uvádějí to čínští vládní epidemiologové ve studii, o níž v úterý informoval hongkongský list South China Morning Post. Podle serveru CNBC je průměrná inkubační doba nemoci COVID-19, kterou virus způsobuje, pět dnů. Do 12 dnů se příznaky choroby projeví u naprosté většiny (97,5 procenta) nakažených.
2. Jakmile je na povrchu kovu, žije alespoň 12 hodin. Nezapomeňte
proto, že pokud se dotknete jakéhokoli kovového povrchu, důkladně si musíte umýt ruce mýdlem.
Hoax, ve skutečnosti to je takto:
Virus může ulpívat i na povrchu předmětů, kam dopadnou kapénky nakažených, což zvyšuje riziko infekce, pokud se nic netušící lidé těchto povrchů dotknou a pak si sahají na obličej.
Doba, po kterou se koronavirus na předmětech udrží, záleží na okolní teplotě a typu povrchu, píše South China Morning Post.
Například při teplotě 37 stupňů Celsia může nový typ koronaviru přežít na materiálech jako sklo, látka, kov, plast či papír dva až tři dny.
3. Virus může zůstat aktivní na tkáni, oděvu 6 až 12 hodin. Běžné
prací prostředky by měly virus zabít.
U zimních oděvů, které nelze často prát, se doporučuje dát je na
slunce, aby se viry zabily.
Opět hoax, jak jsme vysvětlili výše.

V nejhůře postižené zemi Číně 22. ledna nastoupil do dálkového autobusu plného cestujících pasažér nakažený koronavirem (“pacient A”). V Číně jsou ve všech dálkových autobusech povinně instalovány bezpečnostní kamery, takže epidemiologové mohli poměrně snadno šíření viru v daném místě zdokumentovat.

Podle záznamů kamery “pacient A”, který už se v době cesty necítil dobře a u kterého se později potvrdila nákaza koronavirem, neměl během čtyřhodinové jízdy na obličeji ochrannou roušku – stejně jako většina dalších lidí v autobusu, včetně řidiče. Ostatních cestujících se nicméně nakažený nedotýkal ani se s nimi nebavil. Okna 48místného autobusu byla po celou dobu zavřená.

Než “pacient A” vystoupil v dalším městě, stihl nakazit sedm pasažérů. Mezi nimi přitom nebyli jen ti, kteří se nacházeli v blízkosti přenašeče, ale také několik osob sedících o šest řad dál.

“Můžeme potvrdit, že v uzavřeném prostředí s klimatizací se může nový typ koronaviru přenášet i na vzdálenost přesahující běžně uznávaný bezpečný odstup,” uvedli vládní experti z čínské provincie Chu-nan, kteří případ zkoumali.

Podle studie navíc koronavirus setrval ve vzduchu i poté, co přenašeč a lidi, které nakazil, autobus opustili. Později byl totiž nový typ koronaviru potvrzen i u pasažéra, který do autobusu nastoupil půl hodiny po výstupu infikovaných cestujících.

Podle jednoho z pekingských lékařů, který se podílí na diagnostikování a léčbě nemoci COVID-19, ponechává studie jisté nezodpovězené otázky. Koronavirus se například v autobusu nepřenesl na cestující, kteří seděli těsně vedle přenašeče.

Zpravodajský server CNBC dnes s odkazem na studii amerických vědců zveřejněnou v časopise Annals of Internal Medicine napsal, že průměrná inkubační doba nemoci COVID-19 je pět dnů. Do 12 dnů vykazuje symptomy 97,5 procenta nakažených. To je v souladu s doporučeními zdravotnických úřadů dodržovat čtrnáctidenní karanténu, píše server CNBC.

Nový koronavirus NCP nemusí po mnoho dní vykazovat známky infekce, jak tedy zjistit, zda je osoba infikována?

Podle posledních údajů může inkubační doba trvat až 28 dní, než se projeví příznaky COVID 19.
V době, kdy má člověk horečku anebo kašel a dostane se do nemocnice, je fibróza obvykle detekována v 50% plic a je příliš pozdě!
Dále koluje:
Tchajwanští odborníci poskytují jednoduchý autotest, který můžeme provádět každé ráno:
Zhluboka se nadechněte a zadržte dech na déle než 10 sekund.
Pokud test úspěšně dokončíte bez kašle, bez nepohodlí, kongescí,
těsnosti atd., je prokázáno, že v plicích není žádná fibróza, což v
podstatě znamená absenci jakékoliv, i podobné infekce.
V kritických dobách prosím provádějte každé ráno na čerstvém vzduchu!

Tuto informaci je jedinou možnou považovat za objektivní.
Pokud se chcete o nemoci dozvědět nějaké informace, je dobré se podívat na stránky institucí českých i světových, kde najdete aktuální informace o viru, výskytu a prevenci. Odkazy na stránky najdete na konci stránky v doplňujících odkazech.
Co doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO)
(Zdroj: SZU)

  • pravidelně si umývejte ruce
  • při kašli a kýchání si zakryjte ústa a nos
  • pečlivě pečte maso a vejce
  • vyvarujte se úzkého kontaktu s kýmkoli, kdo vykazuje příznaky respiračního onemocnění, jako je kašel a kýchání

Jak se proti nákaze COVID-19 preventivě chránit?
Důležité je postupovat tak, jako při klasickém respiračním onemocnění, jako v aktuálním chřipkovém období:

  • vyhýbat se těm, kdo jsou zjevně nemocní
  • dodržovat základní hygienická pravidla
  • používat například i dezinfekci, pokud jsme v kontaktu s lidmi, kteří akutními respiračními potížemi trpí
  • nezdržovat se v místech s vyšším počtem lidí
  • jedinci, kteří trpí respiračním onemocněním by měli dodržovat pravidla respirační hygieny – tj. při kýchání a kašlání řádně užívat, nejlépe jednorázové, kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží/rukávem, nikoliv rukou! (kapénky se pak mohou přenést dál)
  • samozřejmě i zdravotníci sami by se měli chránit, jelikož jsou to právě oni, kteří přicházejí s pacienty nejvíce do styku

Jedna dobrá zpáva: český distributor licencí  k odborným vědeckým informacím oznamuje, že vydavatelé světových odborných časopisů uvolňují bezplatný přístup ke všem relevantním článkům o koronaviru, jinak přístupným jen pro předplatitele, více na stránkách Albertina icome Praha s.r.o.